Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de Toxo i Méndez, dirigents de CCOO i UGT. (Foto: EFE)
Madrid

Els sindicats anuncien manifestacions a tot l'Estat el 19 de juliol contra les retallades

CCOO i la UGT han anunciat una jornada de mobilitzacions el dia 19 contra el paquet de retallades que el president espanyol ha anunciat al Congrés. Aquest divendres, el sindicat majoritari de funcionaris, el CSIF, ha convocat una aturada parcial al migdia, coincidint amb el consell de ministres.

RedaccióActualitzat
Els sindicats només han trigat unes hores a anunciar mobilitzacions contra el paquet de retallades que el president espanyol ha anunciat al Congrés amb l'objectiu d'estalviar 65.000 milions d'euros i a canvi del rescat dels bancs per part de la zona euro. CCOO i UGT convocaran una jornada de manifestacions el 19 de juliol a tot l'estat contra mesures com la pujada de l'IVA, l'eliminació de la paga extra de Nadal als funcionaris i la rebaixa de la prestació d'atur, entre moltes altres. Aquest divendres, per la seva banda, el sindicat majoritari de funcionaris, el CSIF, ha convocat una aturada parcial al migdia, coincidint amb el consell de ministres.

En un comunicat conjunt, els sindicats majoritaris fan una crida que les manifestacions siguin "massives" i asseguren que multiplicaran els contactes amb la societat civil per garantir el suport a les manifestacions.

A més, Comissions Obreres i la Unió General dels Treballadors remarquen que volen que es convoqui un referèndum sobre les retallades, perquè la ciutadania es pugui pronunciar sobre "l'autèntic frau polític" d'un executiu que governa amb un programa que no és el que va presentar a les eleccions.

També han anunciat mobilitzacions per aquest mes i l'agost, sense concretar, els sindicats de la funció pública, que podrien convocar una vaga al setembre. Els representants dels funcionaris han plantat Hisenda a la reunió que havien de tenir a la tarda, en protesta per una trobada que han vist com una "farsa". I han acusat el govern espanyol de "venir a anunciar unes mesures que ja ha aprovat".

Unes mesures que arribaven poca estona després que desenes de funcionaris ocupessin l'edifici del Ministeri d'Hisenda, on els principals sindicats espanyols s'havien de reunir amb el secretari d'estat d'Administracions Públiques per detallar les retallades als funcionaris. Els sindicats de la funció pública van acabar abandonant la reunió i van obrir la porta a mobilitzacions, aturades i vagues aquest juliol, a l'agost i el setembre.
Anar al contingut