Barcelona

Mas reconeix que Catalunya podria rebre un avís d'intervenció

El president diu que "no s'entendria" perquè és la comunitat que més esforços ha fet i que si es traspassés aquesta línia vermella no descarta convocar eleccions anticipades. Sobre l'executiu de Rajoy, assegura: "Quan et menyspreen, et trepitgen i no et respecten, dius... 'ja s'ho farà vostè solet'".

Redacció /TV3Actualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha admès aquest dilluns que Catalunya podria rebre un avís d'intervenció per part de l'Estat, però ha avisat que això "no s'entendria" perquè, segons la seva opinió, és la comunitat que més esforços ha fet per contenir el dèficit i fer reformes.

Mas ho ha dit en unes declaracions a RAC1, on ha explicat que si es traspassés aquesta línia vermella, no descarta convocar eleccions anticipades. "Una possibilitat seria convocar eleccions", ha dit el president, que ha precisat que existirien altres camins amb els quals reaccionar a la decisió del govern de Rajoy.

Avís d'intervenció


El president ha donat a entendre que el govern espanyol podria enviar la comunicació d'intervenció al Departament d'Economia. Mas ha explicat que, veient la situació econòmica que travessa la Generalitat, creu que el govern espanyol podria enviar aquest avís.

Fins ara, se sap que el govern espanyol ha cridat vuit comunitats, entre les quals Extremadura, perquè justifiquin el seu dèficit. Però sobre la possibilitat que Catalunya sigui una de les comunitats citades, fonts del Departament d'Economia han explicat a TV3 que de moment no han rebut cap carta en aquest sentit.

Encara durant l'entrevista a RAC1, Mas ha recordat que Espanya també està en risc de ser intervinguda, i ha argumentat per què Catalunya no hauria de ser-ho: "Està fent els deures com la que més. Qui no paga -l'Estat- no pot intervenir el que no cobra -la Generalitat".

La corda es trenca

Mas s'ha mostrat molt crític amb l'actitud de l'executiu Rajoy i, en especial, amb el ministre d'Hisenda i s'ha refermat en la seva decisió de deixar de col·laborar amb el PP a l'Estat. "Quan et menyspreen, et trepitgen i no et respecten, dius... 'ja s'ho farà vostè solet'", ha declarat.

El president Artur Mas ha dit: "És molt difícil, pràcticament impossible, col·laborar amb l''ordeno y mando' del senyor Montoro". Per això, Mas ha indicat que no descarta també trencar amb el PPC, encara que ha afirmat que la seva actitud és molt diferent.

I encara sobre el govern popular, ha recordat que "el PP va estar més pendent de les eleccions andaluses que no pas de l'Estat en conjunt. Es van perdre tres mesos."

No descarta més retallades


Sobre la crisi, Mas ha afirmat: "Estem tocant fons, i encara queden uns mesos". Per això, el president ha dit que no pot assegurar que no hi haurà un quart paquet de retallades. "Procurarem que no hi hagi més retallades, però no ho podem assegurar perquè la impaciència d'Europa creix", han estat les seves paraules.

No obstant això, i davant l'amenaça d'intervenció, el president català ha indicat que "el 2011 Catalunya va exportar més a l'estranger que a Espanya: cada cop depenem menys del mercat espanyol".

El pacte fiscal

El president de la Generalitat ha volgut remarcar el moment històric que viu Catalunya, que, segons ha dit, s'acosta a "una cruïlla i haurà de decidir quin camí pren". Mas ha subratllat que una gran majoria dels catalans està d'acord i dóna suport a la proposta del pacte fiscal, per la qual cosa ha assenyalat que si el govern espanyol no els escolta no descarta opcions com convocar un referèndum sobre el pacte fiscal o la via de la independència. Sobre aquest punt, Mas ha reiterat que no el preocupa tant la votació com "l'endemà".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut