Imatge d'arxiu de gent fent cua en una oficina de treball.
No tots els parats fan cua a les oficines de treball.
Madrid

El govern espanyol admet retards en el pagament de la prestació de 400 euros per a aturats de llarga durada

El Ministeri d'Ocupació al·lega problemes de tresoreria per justificar l'impagament del programa Prepara que reben els aturats que ja han esgotat el subsidi. Els sindicats exigeixen a Rajoy mantenir aquesta ajuda de 400 euros als aturats de llarga durada.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha reconegut retards en el pagament del programa Prepara a causa dels problemes de tresoreria que viu l'Estat, la qual cosa provocarà que alguns dels beneficiaris no cobrin fins al mes de setembre. Aquest programa consisteix en una ajuda de 400 euros que reben els aturats que ja han esgotat el subsidi.

La prestació, que reben unes 650.000 persones a l'Estat i més de 60.000 a Catalunya, només es pot rebre una vegada a la vida i té una durada de sis mesos. Segons el Ministeri d'Ocupació, en tractar-se d'una subvenció, no és necessari fer el pagament en una data determinada.

Aquesta ajuda s'atorga des del mes de febrer de l'any passat, en substitució del programa temporal de protecció per desocupació i inserció (Prodi), tot i que el govern n'ha anat endurint les condicions per accedir-hi en diferents pròrrogues.

UGT i CCOO exigeixen mantenir la prestació

Els sindicats reclamen al govern espanyol que mantingui l'ajuda de 400 euros i insisteixen que les persones que reben l'ajuda del programa Prepara només tenen aquest recurs. La secretària d'Anàlisi i Investigació d'UGT a Catalunya, Adela Carrió, ha argumentat que, tot i que aquesta prestació no és cap "meravella", és fonamental per a un nombre important de persones que, a causa de la crisi, no tenen ni feina ni ingressos. Carrió també ha recordat que els 400 euros "no són un regal", sinó que estan vinculats al fet que els receptors rebin formació i orientació per poder accedir al mercat laboral.

En la mateixa línia s'ha mostrat la secretària de socioeconomia de CCOO de Catalunya, Cristina Faciaben, que ha considerat que la desaparició d'aquesta ajuda deixaria milers de persones en una situació de "desprotecció". Es preveu que el programa Prepara acabi el 15 d'agost i, segons Faciaben, l'executiu espanyol "no ha manifestat la voluntat de prorrogar-lo".

De fet, aquesta qüestió és un dels aspectes que UGT i CCOO han plantejat amb la trobada amb el rei Joan Carles aquest dimarts a La Zarzuela. El manteniment de l'ajuda de 400 euros també s'ha tractat amb la reunió que representants dels dos sindicats majoritaris han mantingut amb la portaveu parlamentària del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut