Barcelona

L'augment de l'IVA enfonsarà el consum, farà créixer la inflació i costarà uns 470 euros per llar

Entra en vigor la pujada de l'IVA aprovada pel govern Rajoy, que encareix la majoria de productes tret dels més bàsics. Grans superfícies i el petit comerç opten per absorbir de moment l'increment i no tocar els preus, però els botiguers alerten que la mesura els ofega encara més.

RedaccióActualitzat
El país està en crisi i el govern espanyol, per intentar quadrar uns números que semblen impossibles, ha decidit augmentar l'impost per excel·lència, el de més capacitat recaptadora: l'IVA. S'encareixen la majoria de productes tret dels més bàsics. Es calcula que una família mitjana pagarà uns 470 euros més l'any.

El transport, amb una factura que creixerà uns 90 euros anuals, i l'alimentació, amb un sobrecost de 54 euros, són els dos àmbits que més encariran la vida de les famílies. La factura de la llum, per exemple, s'espera que costi 1,98 euros més cada mes i la tornada al cole serà un 3% més cara. Canviar-se el cotxe també suposarà un esforç extra, d'uns 650 euros de mitjana.

L'impost sobre el valor afegit recau sobre el consumidor final, així que la repercussió d'aquest increment el notaran totes les butxaques. L'impacte depèn, evidentment, de l'economia de cada llar però associacions de família alerten que un terç d'aquestes no podrà fer-hi front.

Preus disparats, consum congelat

Tots els experts coincideixen que l'increment de l'IVA comportarà un descens del consum i un augment de la inflació.

L'IPC d'aquest agost ja es va disparar 5 dècimes, bàsicament pel preu dels carburants, però el 2,7% actual es pot engreixar fins al 3 o el 3,5% en tancar l'any pels efectes de l'augment de l'IVA.

Pel que fa al consum, que ja fa mesos que va cap avall, podria deprimir-se una mica més aquest quart trimestre.

Molts comerciants intenten no traslladar, per ara, l'increment de l'IVA al preu final per "por" de perdre clients però això és molt més fàcil per a les grans superfícies i marques que per al petit comerç, que assegura que no té marge i que la mesura l'ofega encara més.

Les bones intencions de grans establiments, però, han estat en el punt de mira dels usuaris els últims dies. Les associacions de consumidors alerten que molts podrien haver augmentat els preus durant l'estiu per després poder presumir i dir que no augmentaran l'IVA.

Cultura, gimnasos i perruqueries


Tot i que l'encariment de l'IVA afecta tots els sectors, n'hi ha que en surten en especial malparats. Són els que veuen com els seus preus passaran de tributar al 8% al 21%.

La cultura és un d'aquests sectors. Es calcula que una entrada de cinema s'apujarà entre 70 i 80 cèntims i una localitat de teatre que ara costava 25 euros s'apujarà entre 4 i 5 euros. En el cas dels espectacles musicals, l'increment podria rondar els 8 euros. En discos i pel·lícules l'increment es traduirà en uns 50 cèntims més per producte.

Segons les dades dels professionals del sector, aquest increment farà disminuir en 43 milions el nombre d'espectadors, provocarà la destrucció de 4.000 llocs de treball i el tancament d'un 20% d'empreses culturals.

Gimnasos i perruqeries també es troben en la mateixa situació que la cultura. En el cas dels primers, l'organització internacional de clubs esportius IHRSA recorda que a Portugal un augment semblant al que ara s'aplica a Espanya va suposar 100.000 abandonaments. El sector dels perruquers també recorre a les xifres del país veí per augurar un futur negre. L'augment dels costos va comportar la destrucció d'uns 40.000 llocs de treball en dos anys i el tancament del 30% dels establiments.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut