Barcelona

El Parlament podria plantejar un "full de ruta" per a un referèndum en el Debat de Política General

El Debat de Política General d'aquesta setmana al Parlament es podria convertir en un pronunciament a favor del dret a decidir de Catalunya. Segons diversos diaris, CiU, ICV, ERC i SI negocien un programa de mínims que podria incloure un calendari per a un referèndum.

RedaccióActualitzat
Comença una setmana d'intens debat polític, que pot marcar el futur immediat del nostre país. El president de la Generalitat obre demà a la tarda el Debat de Política General al Parlament de Catalunya, un debat condicionat, marcat, per la massiva manifestació independentista de l'Onze de Setembre i el posterior cop de porta del president del govern espanyol a Artur Mas per negociar el pacte fiscal, malgrat que ara Rajoy ofereixi diàleg.

Tot plegat ha accelerat els "tempos" polítics a Catalunya, la marea independentista ha pujat i els partits que van donar suport al pacte fiscal i a la manifestació de la Diada preparen una resolució conjunta en favor de l'autodeterminació; el text podria ser la base de possibles pactes si finalment el president Mas convoca eleccions anticipades.

Els grups que hi treballen, Convergència i Unió, Iniciativa, Esquerra Republicana i Solidaritat, estan negociant un programa de mínims que podria incloure un calendari perquè Catalunya es pogués pronunciar sobre el seu futur. Les converses encara són incipients i els grups hauran de decidir si prefereixen un acord de màxims o si rebaixen el to del text per obrir la porta al PSC.

El suport que pugui tenir aquesta resolució i la posició dels diferents partits marcarien unes possibles eleccions anticipades que es plantejarien, d'aquesta manera, en clau de plebiscit.

El Debat de Política General comença dimarts a la tarda amb la intervenció del president de la Generalitat i durarà dos dies. La resolució es votaria al final del debat, el dijous 27 de setembre.

Preparant les eleccions?

La transcendència política de la setmana que s'obre ha provocat els primers moviments per part dels partits. Els líders de la federació de Convergència i Unió, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, mantenen contactes des de fa dies per preparar el debat, uns contactes que s'han intensificat per parlar de possibles escenaris de futur, com ho seria un avançament de les eleccions.

A més, ha transcendit que Convergència i Unió ha fet una prereserva del Palau Sant Jordi per al 23 de novembre i una desena de divendres més fins a l'estiu. La federació nacionalista també ha fet prereserves en altres pavellons. Un fet que apunta a un avançament electoral.

Des d'Iniciativa ja es treballa en el programa. ICV hi inclourà un referèndum. El secretari general del partit, Joan Herrera, va ser el primer a estendre la mà per arribar, en el debat de política general, a un gran acord nacional per convocar un referèndum d'autodeterminació.

El Partit Popular Català, en canvi, no vol ni sentir parlar d'eleccions. Pels populars, la prioritat del pròxim debat de política general ha de ser la lluita contra la crisi.

Des del PSC, es reivindica el caràcter integrador. El responsable de política municipal i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, assegura que en el partit hi caben els independentistes, a banda dels federalistes i els confederalistes. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, diu que la seva formació portarà el federalisme asimètric al seu programa electoral, però no tanca la porta a una consulta ciutadana, si finalment hi ha una majoria que la demana.

Les dues cares de Madrid

Des d'Espanya, en el primer missatge públic des de la reunió amb Artur Mas, el president espanyol Mariano Rajoy ofereix diàleg però llança un advertiment: els problemes no se solucionen, diu Rajoy, creant-ne de nous.

L'oferta de diàleg contrasta amb les paraules de l'expresident espanyol, José María Aznar, que assegura que "ningú trencarà Espanya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut