Mascarell, a la dreta, reunit amb els representants dels equipaments. (Foto: ACN)
Mascarell no dissimula el malestar per la pèrdua de finançament. (Foto: ACN)
Barcelona

Mascarell planteja que el Ministeri perdi la presència en els consorcis culturals

Després de les retallades en les aportacions a les institucions culturals, el conseller defensa que el govern espanyol no tingui representació en els consorcis dels grans equipaments. "No tenen sentit cadires buides a canvi de res", ha afirmat. El Ministeri li respon que està "fermament compromès" amb la cultura a Catalunya.

RedaccióActualitzat
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha suggerit un canvi de model dels consorcis dels grans equipaments que en deixaria fora el Ministeri de Cultura. La idea respon a les retallades en les aportacions del Ministeri i a greuges que ha citat Mascarell, com la pujada de l'IVA al 21% o haver-se assabentat per la premsa de les últimes tisorades.

"No tenen sentit cadires buides a canvi de res", ha afirmat el conseller, que s'ha reunit amb representants d'equipaments com el MNAC, el Liceu, el MACBA, el Palau de la Música o el Teatre Lliure. A la trobada també hi ha participat el tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, que prepara amb la Generalitat una declaració de Barcelona que denunciarà el malestar pel dèficit d'inversió cultural de l'Estat a Catalunya.

"El Ministeri, sense dir-ho, estén la desaparició de les nostres institucions", s'ha queixat Mascarell, que ha defensat que cal replantejar-ho" tot" davant les relacions amb l'organisme que dirigeix José Ignacio Wert.

El conseller ha recordat que els últims 4 anys ha caigut un 70% l'aportació el Ministeri a les institucionals culturals catalanes i ha desaparegut el paquet de 20 milions d'euros que es destinava a Barcelona.

Han participat a la reunió el director del Palau de la Música, Joan Oller; el director del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco; el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra; el del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Bartomeu Marí, i representants del Mercat de les Flors i el Teatre Lliure.

També hi ha ha anat el director de l'Auditori, Joaquim Garrigosa, i la gerent del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), tot i que el Ministeri no forma part del seu consorcio ni n'han rebut mai finançament per aquest via.

El Ministeri respon que està "fermament compromès" amb la cultura a Catalunya

L'organisme que encapçala Wert ha respost a les crítiques de Mascarell amb un comunicat en què manté que està "fermament compromès amb les institucions culturals i la cultura de Catalunya" i defensa la cooperació "davant de la confrontació i els retrets".

El Ministeri al·lega que les "dificultats pressupostàries" actuals "no afecten la viabilitat dels projectes de les institucions culturals catalanes" perquè hi participen quatre administracions: Estat, Generalitat, Diputacions i Ajuntament.

El govern espanyol afegeix que "el distanciament altisonant no és constructiu"  i recorda que projectes com la reconstrucció del Liceu han tingut "el suport decidit dels governs d'Espanya".

Anar al contingut