Una protesta de farmacèutics a la plaça de Sant Jaume, al novembre de l'any passat. (Foto: ACN)
Una protesta de farmacèutics a la plaça de Sant Jaume, al novembre de l'any passat. (Foto: ACN)
Barcelona

Les farmàcies reben el pagament endarrerit de la Generalitat

Les farmàcies han rebut poc abans de les 12 del migdia la transferència de 99 milions d'euros que la Generalitat els devia del mes de juliol. El pagament s'ha fet després que el conseller d'Economia confirmés que havien rebut una partida del fons de liquiditat.

RedaccióActualitzat
Les farmàcies catalanes han rebut la transferència dels 99 milions d'euros que se'ls devia de la factura del mes de juliol. Ha estat poc abans de les 12 hores, segons han explicat fonts del Consell General de Farmacèutics de Catalunya. La Generalitat devia aquest pagament corresponent al juliol des del 5 d'octubre, ja que normalment paga a 90 dies. El pagament s'ha fet efectiu poc després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha anunciat que s'havia rebut una partida del fons de liquiditat del govern espanyol i que es procedia a tramitar "immediatament" el pagament a les farmàcies.

Mentrestant, amb la finalitat de donar un "senyal d'alarma" pel retard dels pagaments i per exigir garanties en el futur, el 80% de les farmàcies catalanes han tancat aquest dijous com a mesura de protesta per una aturada d'activitat "històrica", com ha qualificat la secretària del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Pilar Gascón.

Mas-Colell, que no ha concretat la suma de la transferència, ha assenyalat que, després de rebre el fons, s'ha procedit a tramitar els pagaments a les farmàcies. Sobre pròxims pagaments, el conseller ha garantit que el mes de novembre es pagarà "com s'ha de pagar". El conseller d'Economia ho ha explicat en declaracions als periodistes després de participar en la Conferència de Consells Socials de les universitats espanyoles, que s'ha celebrat a la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, en un acte al qual ha hagut d'entrar protegit davant una sonora protesta d'una trentena d'estudiants. Amb xiulets i cassoles, els estudiants s'han aplegat contra l'increment de les taxes universitàries, a Catalunya d'un 67%, i també per la presència d'empreses privades a la universitat.

El portaveu del govern, Francesc Homs, va dir dimarts a les farmàcies que se'ls pagaria en un termini de 48 hores, però malgrat aquest compromís -i de no rebre res en les 24 hores següents- el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va indicar que mantenien la convocatòria.

El conseller d'Economia ha precisat que "treballem intensament perquè el pagament a tots els sectors es normalitzi al més aviat possible", en referència a altres proveïdors de serveis del govern català que també han reclamat pagaments endarrerits, com les empreses del tercer sector.

La normalització en els pagaments dependrà, ha afegit, de l'evolució de la situació del Tresor espanyol en relació amb els mercats internacionals.




Anar al contingut