Imatge d'arxiu de Silvio Berlusconi
Imatge d'arxiu de Silvio Berlusconi
Roma

Berlusconi seguirà en política perquè vol reformar la Justícia que l'ha condemnat a un any de presó

"Que a altres ciutadans no els passi el que m'ha passat a mi". Aquest és el motiu de l'exprimer ministre italià per no abandonar la política. Una raó que li ve com anell al dit per treure pit i recuperar protagonisme mentre els seus advocats presenten recurs a la condemna d'un any de presó per dilatar al màxim l'aplicació de la sentència.

RedaccióActualitzat
L'expresident del govern italià Silvio Berlusconi ha anunciat aquest dissabte la intenció de continuar en la política "per reformar l'actual justícia", que ahir, divendres, dictava contra seu un tribunal de Milà. Ell ho considera un "càstig polític" i així ho ha expressat en una intervenció telefònica per televisió. La condemna, que és de quatre anys de presó pel delicte de frau fiscal, finalment ha quedat reduïda a un any. El que no s'han tocat són els cinc anys d'inhabilitació que marca la pena, però Berlusconi sembla que s'ha donat per al·ludit. Lluny d'això, ha advertit que no abandonarà. Mentrestant, els seus advocats presentaran recurs per dilatar al màxim l'aplicació de la sentència. "Il Cavaliere" ha anat més enllà de les crítiques als jutges i ha parlat durament contra el seu país.

"Obligat a seguir"

Berlusconi havia anunciat aquesta setmana que no es presentaria com a líder del seu partit, el Poble de la Llibertat (PDL), a les pròximes eleccions, previstes per l'abril del 2013. Ara, però, diu que se sent "obligat a seguir en política per reformar el planeta justícia, perquè a altres ciutadans no els passi el que m'ha passat a mi", ha explicat en una entrevista al canal televisiu Canale 5.

El magnat, que havia anunciat primàries a la seva formació per triar el candidat a les pròximes eleccions generals, no ha especificat quin paper mantindrà ni en política, ni en el PDL.

Berlusconi es beneficiarà de la llei sobre indult aprovada el 2006, per la qual se li perdonaran tres dels quatre anys de presó. Pel que fa a la inhabilitació, no començarà a comptar fins que la sentència sigui ferma, per la qual cosa és possible que el delicte prescrigui. El processat s'ha mostrat indignat amb la magistratura i ha dit que a Roma el Suprem el va absoldre "totalment per la mateixa matèria. Com no s'ha tingut en compte això?" -s'ha preguntat. Així, l'italià més polèmic del país no s'ha mossegat la llengua i ha atacat durament els magistrats afirmant que darrere de la sentència hi ha motius polítics. "És increïble que a la sentència es parli de capacitat natural per delinquir", ha afegit Berlusconi, qui ha recordat que no té antecedents penals, que és pare de cinc fills i avi de sis néts.

L'influent empresari ha remarcat que el seu grup ha arribat a tenir 56.000 treballadors i que l'evasió fiscal per la qual ha estat acusat és l'"1% del que s'ha pagat d'impostos a l'Estat".

D'altra banda, la diputada del PDL Daniela Santanché, que ja va anunciar la seva participació a les primàries, ha animat "Il Cavaliere" a presentar-se, també, per rebre tot el consens dels electors i tornar a ser el candidat.
Anar al contingut