Ramallah

Experts internacionals exhumen les despulles d'Arafat per posar fi a l'interrogant sobre la seva mort

L'exhumació l'han portat a terme especialistes suïssos i francesos, sota la supervisió d'una delegació russa i palestina. Ara, n'extrauran mostres òssies per esbrinar si hi ha restes de poloni 210. El procés es farà seguint un protocol estricte i no s'espera tenir-ne resultats tangibles abans del març o l'abril de l'any que ve.

RedaccióActualitzat
Les restes mortals de l'expresident palestí Yasser Arafat han estat exhumades com a part de la investigació engegada per determinar si va morir enverinat. Les despulles s'han extret de la seva tomba, situada a la Muqata, el complex presidencial palestí, que ha estat protegit per impedir l'accés dels mitjans de comunicació i de curiosos.

L'exhumació l'han portat a terme especialistes suïssos i francesos, sota la supervisió d'una delegació russa i palestina. Ara, n'extrauran mostres òssies per esbrinar si hi ha restes de poloni 210, un element radioactiu. El procés, segons ha explicat un portaveu suís, es farà seguint un protocol estricte. A més, les anàlisis i les comprovacions posteriors comportaran mesos de feina, amb la qual cosa no s'espera tenir-ne resultats tangibles abans del març o l'abril de l'any que ve.

La investigació per assassinat la va obrir la fiscalia francesa a instàncies de la viuda d'Arafat, després que un reportatge periodístic revelés l'existència de poloni 210 en algunes pertinences del líder palestí. El reportatge "Què va matar Arafat?" de la cadena de televisió Al Jazeera es va emetre al programa "30 minuts" de TV3 el 14 d'octubre.
Per instruir la causa, un grup de magistrats s'han desplaçat també a Cisjordània per interrogar diverses persones del cercle més pròxim a Arafat.

Arafat va morir en un hospital de París, el novembre del 2004, on se'l va traslladar després que caigués sobtadament malalt mentre estava confinat a la Muqata, arran de la sufocació, per part d'Israel, de la segona Intifada palestina. No se li va fer cap autòpsia a petició de la seva dona.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut