Barcelona

Homs diu que, tret de la consulta, tot és negociable de cara a trobar suports per la governabilitat

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del govern en funcions, Francesc Homs, ha assegurat que de cara a garantir la governabilitat no hi cap tema que no sigui "parlable" tret del mandat que ha fet el poble de Catalunya perquè durant la legistura que comença es faci la consulta del dret a decidir. D'altra banda ha confirmat que les retallades del 2013 hauran de ser equivalents a les del 2011 i les del 2012 sumades.

RedaccióActualitzat
El portaveu del govern en funcions, Francesc Homs, ha dit aquest dimarts a ERC i PSC que "tot" és negociable en les converses que mantinguin per configurar el futur govern, excepte la celebració d'una consulta sobiranista la propera legislatura.

Homs ha reafirmat avui l'interès de CiU de formar un nou govern "fort" i per a això iniciarà contactes les pròximes hores amb ERC i PSC, però ha avançat que el "mandat explícit" de les urnes ha estat celebrar una consulta sobiranista durant aquest mandat.

"Estem disposats a parlar de tot, però cal fer una consulta aquesta legislatura. És el mandat més explícit que es desprèn del resultat d'aquestes eleccions", ha explicitat a la primera roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu posterior als comicis del 25 de novembre, que han derivat en un revés electoral per a CiU i han elevat ERC a segona força del Parlament de Catalunya.

Segons Homs, la possibilitat d'exercir el dret a decidir és una "oportunitat històrica" que no pot deixar-se escapar, per la qual cosa ha apel·lat a superar determinats recels que hi ha hagut entre CiU i ERC, i ha recordat que el PSC era favorable a fer una consulta. Homs creu que aquest mandat és "tan gran" i "majúscul" que CiU ho assumeix com una cosa prioritària i entén que aquesta formació i les que donen suport al "dret a decidir" hauran d'"assumir riscos".

Noves retallades pel 2013

Homs ha xifrat avui l'ajust en la despesa que la Generalitat haurà de fer en el pressupost del 2013 en uns 4.000 milions d'euros, l'equivalent a la suma de les retallades dels exercicis 2011 i 2012.

"De la pròpia lectura dels Pressupostos Generals de l'Estat, dels quals depenem, per molt que ens pesi, la situació serà que, com a mínim, haurem d'assumir la suma de retallades del 2011 i del 2012", ha afirmat avui Homs en la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

El portaveu de l'executiu català ha afegit que la previsió de despesa financera de la Generalitat serà d'uns 2.300 milions en els comptes del 2013 i l'ha comparat amb la del 2010, que va ser de 919 milions d'euros: "Serà l'única partida que creixi", ha assegurat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut