Madrid

El govern espanyol no actualitzarà les pensions el 2012, però les revaloritzarà entre un 1 i 2% l'any que ve

Sáenz de Santamaría ha dit que l'executiu no compensarà aquest any els pensionistes per la desviació de l'IPC. Per contra, ha anunciat que revaloritzarà les pensions el 2013 en un 1% a nivell general i en un 2% per a aquells pensionistes que cobrin menys de 1.000 euros.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha incomplert una de les seves promeses i tocarà les pensions. En concret, no compensarà els pensionistes per la desviació de l'IPC aquest any. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, poc després que s'ha sabut que la xifra avançada de novembre el situa en el 2,9%, molt lluny de l'1% avançat al gener passat. I ho ha justificat al·legant que "no hi poden fer front".

No obstant, la vicepresidenta ha anunciat que l'executiu sí que les revaloritzarà el 2013, en un 1% en general i en un 2% per a aquells pensionistes que cobrin menys de 1.000 euros al mes. "Es tracta d'una decisió difícil", però "no hi ha cap altra opció", ha assegurat reiteradament la titular de Treball, Fátima Báñez, per qui "la prioritat del país és complir l'objectiu de dèficit" i reactivar l'economia.

En total, a 6,6 milions de pensionistes, el 70% del total, se'ls apujarà un 2% la pensió, amb un cost de 1.513 milions d'euros. Per a la resta, 2,4 milions de receptors, la pujada serà de l'1%.

La revaloració de les pensions, derivada de la desviació de la inflació el 2012 hauria suposat per a les arques públiques 3.800 milions d'euros. Unes xifres que no quadren per al govern espanyol davant la situació de crisi del país i "el procés de consolidació fiscal en què està immers l'executiu", ha manifestat la ministra.

L'executiu espanyol, a més, ha aprovat la modificació de la llei del fons de reserva perquè la Seguretat Social pugui disposar de 4.000 milions d'euros més fins a final d'any i així finançar les pagues de desembre dels pensionistes, inclosa l'extra de Nadal.

Aquesta mesura, segons Sáenz de Santamaría, és necessària per fer front a la situació econòmica actual. Fins ara, la llei només permetia disposar d'un màxim del 3% dels diners reservats per a les pensions cada any, un percentatge del qual ja s'ha fet ús aquest any, després que el passat 27 de setembre el govern va autoritzar, per primer cop des que es va crear, l'ús de 3.063 milions.

En qualsevol cas, després de reconèixer que els pensionistes són "la columna vertebral" de moltes famílies, la ministra ha assegurat que, amb aquestes decisions, el govern espanyol vol garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. Després de recordar que les pensions és una qüestió prioritària, ha avançat que convocarà el Pacte de Toledo per explicar-ho a la resta de partits.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut