L'actriu Anna Lizaran en una imatge d'arxiu
L'actriu Anna Lizaran en una imatge d'arxiu
Barcelona

La mort d'Anna Lizaran colpeix el món del teatre i la cultura

L'actriu ha mort aquesta nit als 68 anys víctima d'un càncer que se li va detectar fa només tres mesos.

La xarxa s'ha omplert de missatges de condol per la mort d'una de les grans del teatre.

La consternació entre els companys de professió és tal que molts no han estat capaços de recordar-la públicament.

RedaccióActualitzat
La mort sobtada i inesperada d'Anna Lizaran, a qui els problemes de salut la van separar dels escenaris fa només tres mesos, ha colpit el món del teatre i el de la cultura, que encara no es fan a la idea d'aquesta pèrdua.

Ningú s'esperava aquest desenllaç i són molts els que, consternats i amb un nus a la gola, s'han vist incapaços de recordar-la públicament.

La xarxa, però, s'ha omplert de missatges de condol. Institucions culturals, teatres, companys i espectadors han expressat la seva tristesa per aquesta sentida desaparició.

Des del compte de Twitter del Teatre Lliure, del qual va ser fundadora i on va fer el gruix de les seves quatre dècades de dedicació total al teatre, s'han mostrat trastornats i li han desitjat que descansi en pau.

El Teatre Nacional de Catalunya, on des d"Escenes d'una execució" el nom d'Anna Lizaran ja s'esperava amb candeletes cada temporada, ha lamentat profundament la pèrdua. "Una notícia desoladora i un honor haver-la tingut al TNC".

El president de la Generalitat, Artur Mas, agraeix a Lizaran el seu "compromís decisiu per crear un teatre més excel·lent" i considera l'actriu, a qui qualifica de "persona vital, compromesa i generosa", d'"ambaixadora única" de la cultura catalana.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha qualificat Anna Lizaran d'"enorme, gegantina, extraordinària, generosa, compromesa i vital". En declaracions a Catalunya Ràdio ha assegurat que és impossible escriure la història del teatre sense explicar el seu paper interpretatiu.

Visiblement emocionat, el director Ventura Pons, amb qui Lizaran va treballar en cinc pel·lícules, ha recordat davant les càmeres de TV3 la figura "esplèndida" d'una de les grans del teatre contemporani. Una actriu única, diu, que ho feia tot un pelet gran i que deixa a la memòria la interpretació dels grans papers del teatre. Una pèrdua molt gran, ha conclòs.

El director teatral Joan Ollé ha exaltat la feina i la personalitat de Lizaran i el seu punt subversiu: "Era una persona que s'ho prenia tot molt seriosament, però que ningú ho hauria dit perquè ho feia tot fàcil". "Era massa nena per morir-se", ha lamentat Ollé.

La també actriu Sílvia Bel ha qualificat la notícia de la mort de Lizaran de "tristíssima" i ha destacat que amb ella desapareix "el talent i el coratge d'una vida sencera dedicada al teatre. La trobarem a faltar".

L'escriptor, guionista i autor teatral Albert Espinosa ha escrit en el seu twiter: "Demà serà un honor trepitjar el seu últim escenari. Gràcies per tot".

Anar al contingut