El president d'Egipte, Mohamed Mursi, en una imatge d'arxiu durant un discurs televisat.
El president d'Egipte, Mohamed Mursi, en una imatge d'arxiu durant un discurs televisat.
El Caire

Mursi declara l'estat d'emergència a Suez, a Port Saïd i a Ismailia durant trenta dies

El president d'Egipte ha comparegut en un discurs televisat davant del país després de tres dies de desordres i violència a les principals ciutats. Aquest diumenge hi ha hagut nous disturbis a la capital i durant els funerals de Port Saïd.

RedaccióActualitzat
El president d'Egipte, Mohamed Mursi, ha anunciat aquest diumenge en un discurs televisat, i després de tres dies de desordres i violència a les principals ciutats, la implantació de l'estat d'emergència a Suez, a Port Saïd i a Ismailia durant trenta dies. Aquestes són les ciutats on hi ha hagut més manifestacions i enfrontaments amb la policia i l'exèrcit. A Port Saïd, aquest diumenge, s'hi ha afegit almenys un mort i 500 ferits.

Nous disturbis han esclatat aquest diumenge a la capital egípcia, alhora que els funerals per la trentena de morts a Port Saïd s'han entelat encara més amb noves víctimes. El director del departament d'hospitals de la ciutat, Abderrahman Farah, ha assegurat que hi ha cinc víctimes i que entre els ferits un centenar ho han estat pels impactes de trets i per fractures. La resta d'atesos, ha afegit, s'han presentat amb símptomes d'asfíxia per haver inhalat gasos lacrimògens llançats des de les comissaries. Els xocs entre manifestants i policies no han parat durant tota la jornada. L'espiral de violència s'ha succeït després que dissabte un tribunal recomanés la pena de mort per als 21 acusats de participar, el febrer passat, en la massacre de 74 persones a l'estadi de futbol local. L'exèrcit egipci ha reclamat contenció i "autocontrol" als habitants d'aquesta localitat mediterrània.

Al Caire, els enfrontaments entre manifestants i les forces de l'ordre s'han reprès als voltants de la plaça Tahrir. La relativa calma de les primeres hores del matí s'ha vist alterada pels disturbis que s'han anat generant, a més de davant de les comissaries, a prop del Ministeri d'Interior egipci.

Per la seva banda, la fiscalia egípcia ha ordenat la detenció de 23 acusats de participar en els xocs davant del consell local d'Alexandria, la qual cosa ha motivat més protestes dels familiars dels detinguts.

Tretze persones han estat detingudes a la província de Sharqia, al delta del riu Nil, per cometre suposats actes de sabotatge, mentre que a Ismailia han estat alliberats 26 acusats d'irrompre en un edifici governamental.

Les autoritats segueixen sense controlar el brot de violència que, tot i que ha disminuït des de divendres passat -quan es va commemorar el segon aniversari de la revolució que va enderrocar el president Hosni Mubarak-, ja ha causat 45 morts i centenars de ferits al país.

Durant el missatge televisat de Mursi a la nació, el president ha instat les forces polítiques a mantenir demà, dilluns, una reunió per dialogar i intentar sortir de la crisi que travessa el país.

Anar al contingut