Un noi, entre les restes d'un cotxe bombardejat per l'exèrcit francès (Foto: Reuters)
Els efectes d'un bombardeig de l'exèrcit francès a Douentza (Foto: Reuters)
Tombouctou

Mali espera poder convocar eleccions abans del 31 de juliol

El president interí del país confia poder organitzar els comicis abans de l'agost. Els exèrcits malià i francès intenten consolidar el control de Tombouctou i Gao, i la conferència de donants a Etiòpia compromet més de 330 milions per a la reunificació de Mali.

RedaccióActualitzat
El president interí de Mali, Dioncounda Traoré, ha anunciat que espera poder convocar eleccions "transparents i creïbles" abans del 31 de juliol. "Ens comprometem a dirigir la transició actual de Mali amb un sol objectiu: la recuperació dels territoris ocupats del nord del país, però també i, sobretot, el retorn de Mali a una situació constitucional normal", ha afirmat des d'Addis Abeba, on s'ha celebrat una conferència de donants.

Traoré exerceix la presidència interina des de l'abril, després del cop d'estat militar en resposta a la proclamació d'independència al nord del país, per part dels rebels tuaregs i el Moviment Nacional d'Allibertament Azawad, el nom de la regió.

Tot i que l'Azawad es va proclamar independent, al juny, els islamistes, incloent-hi Al-Qaeda del Magreb Islàmic, van aconseguir el control del nord de Mali. Fa unes setmanes, van llançar una ofensiva cap a la capital, Bamako, que va provocar una resposta de l'exèrcit malià i de les tropes franceses.

Precisament, els soldats malians i francesos intenten consolidar el control de Tombouctou i Gao, i, segons fonts periodístiques, tropes nigerianes i malianes han entrat a la població d'Ansogo, a prop de Gao. Ara mateix, els islamistes mantenen el control de Kidal, una altra de les ciutats importants del nord del país. Centenars d'habitants de la ciutat han fugit cap a Algèria en previsió que els combats s'intensificaran a la zona.

La intenció de França és deixar l'operació militar d'alliberament en mans de les tropes africanes com més aviat millor. Londres s'ha compromès a enviar 200 militars a Mali en suport al desplegament francès, i la UE ha confirmat una aportació de 50 milions d'euros per donar suport a la missió internacional africana. La campanya militar té compromesos, teòricament, els 338 milions d'euros que s'han acordat aquest dimarts a la conferència d'Etiòpia. Els EUA hi destinaran 96 milions de dòlars, més de 70 milions d'euros.

Anar al contingut