Agents de la Guàrdia Civil, en el primer escorcoll a l'Ajuntament de Lloret de Mar.
Agents de la Guàrdia Civil, en el primer escorcoll a l'Ajuntament de Lloret de Mar
Lloret de Mar

Crespo va obligar Andrei Petrov a esponsoritzar els clubs d'hoquei patins i de futbol

El jutge de l'"operació Clotilde" creu que el presumpte cap de la trama russa va començar a tenir problemes administratius amb l'ajuntament quan va aturar el patrocini. D'altra banda, aquest dimarts dos agents de la Guàrdia Civil han tornat al consistori per recollir documentació i ha dimitit en ple la junta directiva del club d'hoquei de Lloret.

Catalunya InformacióActualitzat
L'exalcalde de Lloret Xavier Crespo va obligar el presumpte cap de la trama russa, Andrei Petrov, a esponsoritzar els clubs d'hoquei patins i de futbol del municipi, segons es desprèn de l'escrit en què el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco demana la imputació del diputat de CiU, al qual ha tingut accés Catalunya Informació. El magistrat també sosté que la dona de Crespo, vicepresidenta del club d'hoquei, va arribar a amenaçar Petrov de denunciar-lo als caps internacionals de la trama russa quan va retirar l'esponsorització, l'any 2010.

"Andrei Petrov es veu obligat a acceptar un patrocini que no proposa perquè se li indica que és l'única manera d'aconseguir el seu projecte i tracte de favor de l'Ajuntament", diu el text que Velasco ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutge narra que, al setembre del 2011, després que Petrov deixés de patrocinar els equips, la dona de Crespo, Guadalupe Oliva, el va avisar que havia de finançar els equips un any més "perquè si no ho dirien a Viktor Kanaidin", un capo de la màfia russa.

Crespo va conèixer Kanaidin l'any 2008, en un viatge a Rússia amb la seva dona i fill que va finançar Petrov. Segons el text del jutge, durant l'estada, Petrov els va presentar els líders de la trama internacional russa de blanqueig i també van tenir una trobada amb Serguei Nalimov.

Un rellotge de 3.000 euros, àpats de luxe i viatges en helicòpter

Durant el viatge a Rússia, aquests dos suposats líders de la trama internacional van complimentar Crespo amb "viatges en helicòpter privat, àpats luxosos i espectacles privats". L'aleshores alcalde els va prometre bonificar-los amb el 50% de l'impost de construcció del centre comercial ubicat a l'antiga plaça de Braus, fixat en 266.000 euros.

Posteriorment es va agilitzar la llicència urbanística del centre comercial i es va aprovar en el ple municipal. Crespo, aleshores alcalde amb majoria absoluta, va defensar la rebaixa davant del ple del consistori al·legant que el projecte tenia interès públic, malgrat que el secretari municipal i l'interventor de l'Ajuntament ho van qüestionar. D'aquesta manera, Petrov va pagar 133.000 euros menys per la llicència. Segons el jutge, Petrov va regalar a Crespo "un rellotge valorat en 3.000 euros, ampolles de vi, paneres de Nadal i li va pagar un segon viatge de tres dies a Rússia el 2010 per assistir a una fira de turisme".

Crespo va fer un segon viatge a Rússia per acudir a la fira de turisme MITT en companyia del tinent d'alcalde de la població, el també imputat Josep Valls, i quatre representants de l'Ajuntament. El jutge indica que la màfia russa es va fer càrrec de les despeses del viatge i l'allotjament, "millorant els que es proposaven per volar i ocupar hotels de millor categoria".

En aquest sentit, el jutge constata que, quan va aturar el patrocini, Petrov va començar a tenir problemes administratius amb l'Ajuntament en relació amb els seus negocis immobiliaris. El text apunta que el presumpte cap de la trama va aportar 270.000 euros als clubs entre el 2007 i el 2010. Oliva havia estat vicepresidenta del club d'hoquei i en els equips patrocinats pel presumpte cap de la trama hi jugaven els fills de Crespo, Valls i de l'arquitecta Pilar Gimeno.

Tercer registre a l'Ajuntament

D'altra banda, dos agents de la Guàrdia Civil han tornat aquest dimarts a l'Ajuntament de Lloret de Mar, en relació amb l'anomenada "operació Clotilde" de blanqueig de diners de la màfia russa liderada, presumptament, per Andrei Petrov. Aquest és el tercer cop en deu dies que els agents entren en dependències municipals per recollir dades útils per a la investigació.

Justament, la junta directiva del club d'hoquei de Lloret ha dimitit en ple aquest matí. El president del club, Joan Perarnau, és una de les persones que es van detenir en relació amb el cas i ara està en llibertat amb càrrecs. L'empresa del suposat líder de la trama de blanqueig, Andrei Petrov, era patrocinadora del club d'hoquei, així com del Club de Futbol Lloret. Per ara són tretze els imputats en aquest cas.

L'acció policial arriba poc després que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco hagi tramès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la documentació que recull els indicis que vinculen l'exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo (CiU) amb la màfia russa. La Fiscalia Anticorrupció ha demanat que s'imputi Crespo, que, pel fet de ser diputat, té la condició d'aforat.

Velasco ha citat altra vegada aquest dimecres Andrei Petrov per aclarir alguns aspectes del que han declarat altres imputats en la causa. Segons fonts jurídiques, el presumpte líder de la xarxa de blanqueig de diners serà traslladat des de la presó a l'Audiència Nacional, on compareixerà a les deu del matí.

Anar al contingut