El primer ministre escocès, Alex Salmond. (Foto: Reuters)
El primer ministre escocès, Alex Salmond. (Foto: Reuters)
Edimburg

El govern escocès preveu que la independència serà una realitat el 2016

L'executiu escocès ha presentat el "pla de transició" cap a l'Estat propi, que indica que, si el poble vota "sí" a la consulta prevista per la tardor del 2014, la independència es declararà oficialment el març del 2016. Això vol dir que hi haurà un termini d'un any i mig per negociar amb Londres la creació del nou estat.

RedaccióActualitzat
El govern d'Alex Salmond preveu que la independència d'Escòcia es podrà materialitzar el 2016. L'executiu escocès ha presentat el "pla de transició" cap a l'Estat propi, que indica que, si el poble vota "sí" a la consulta prevista per la tardor del 2014, la independència es declararà oficialment el març del 2016. Això vol dir que hi haurà un termini d'un any i mig per negociar amb Londres la creació del nou estat.

En acabar aquest període de transició, el Parlament britànic hauria de rescindir el Tractat de la Unió -que va servir per crear el Regne Unit el 1707-, vindria l'Independence Day i, a partir d'aquí, les primeres eleccions, el maig de 2016.

Dels comicis en sortiria el primer Parlament independent. Les tasques següents serien redactar una Constitució, definir la relació amb la UE i l'OTAN i, si el poble ho acceptés, il·legalitzar les armes de destrucció massiva -una petició popular, tenint en compte que a Escòcia hi ha armes nuclears britàniques.

La viceprimeraministra Nicola Sturgeon, que ha presentat el full de ruta, ha demanat al govern britànic que participi des d'ara mateix en un debat "preparatori" de la transició per si arriba l'avinentesa. L'executiu de David Cameron, però, ha advertit que no "prenegociarà" la independència, tot i que també presentarà als electors quin serà el panorama posterior al referèndum. 

La setmana passada, el govern escocès va acceptar reformular la preguntar del referèndum per fer-la més neutral. La pregunta serà: "Escòcia hauria de ser un país independent?".
Anar al contingut