Mapa de neu acumulada, matinada de dissabte. Font: WRF-TVC
Mapa de neu acumulada, matinada de dissabte. Font: WRF-TVC

Nevades fora del Pirineu i posterior onada de fred

Alberto AlcántaraActualitzat
Dos dies de marcada inestabilitat, amb dos estats de l'aigua: divendres, en forma de pluja, i dissabte, de neu. És una situació complexa, amb tant d'aire fred que ens pot portar sorpreses.

El temps es complicarà a partir de divendres per una pertorbació que deixarà precipitacions gairebé arreu del país. La inestabilitat més gran arribarà a partir del vespre de divendres, amb nevades en cotes inferiors als 500 metres.

Quan nevarà?

El moment més delicat arribarà dissabte, quan tindrem molt d'aire fred i les nevades de matinada arribaran a indrets poc habituals, en cotes inferiors als 300 metres.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de neu per divendres i dissabte.

On nevarà?
La part blava del mapa superior són les zones on i quant nevarà la matinada de dissabte. La neu arribarà a la Depressió Central, al prelitoral i, localment, ben a prop del mar de la Costa Central. Però hi pot haver sorpreses i poden caure nevades en altres indrets no assenyalats. A més, l'amenaça de neu a cota molt baixa pot persistir a la Costa Central un dies més.

Nevarà a les ciutats de...

Barcelona? Sí, a Collserola, i no ho descartem a la resta de la ciutat.
Girona? La probabilitat de precipitació ha disminuit segons els últims mapes, no ho creiem.
Tarragona? Plourà, però no hi nevarà.
Lleida? S'escaparan alguns flocs de neu durant la matinada.

Arribarà el fred gèlid d'hivern, amb onada d'aire fred

Presentem l'evolució de les temperatures a 850 hPa, que serveixen de referència per saber la temperatura de l'atmosfera. Com es pot veure, passarem dels 3 ºC de dijous als -5 ºC de dissabte i als -10 ºC de diumenge, al Pirineu.


Amb aquestes temperatures a 850 hPa, l'ambient serà de cru hivern. En alta muntanya, els termòmetres cauran per sota dels -15 ºC; al nord del país no passarem dels 3 ºC, i a la costa, les màximes es quedaran per sota dels 6 ºC.

A partir de dissabte tindrem temperatures molt baixes arreu del país. Ens trobarem dins d'una onada de fred si persisteix el fred de rigorós hivern més de tres dies. En en cas actual, sembla que l'ambient gèlid ens vol acompanyar fins dimecres de la setmana que ve.
Anar al contingut