Temporal marítim a Calella de Palafrugell. Autora: Esperança Teixidor
Temporal marítim a Calella de Palafrugell. Autora: Esperança Teixidor

Balanç d'un temporal de pluges abundants

Tot i que l'estat de la mar continua una mica alterat, podem donar per acabada la situació meteorològica de llevant. L'episodi ha estat especialment important al Montsià, al Baix Ebre i la Terra Alta, amb registres d'entre 90 i 160 mm.

Alberto AlcántaraActualitzat
Tot i que l'estat de la mar continua una mica alterat, podem donar per acabada la situació meteorològica de llevant, que ha portat una bona quantitat de pluja i neu a les comarques del litoral, prelitoral i Pirineu oriental. L'episodi, que va començar dimecres a la nit, ha estat especialment important al Montsià, al Baix Ebre i la Terra Alta, amb registres d'entre 90 i 160 mm.


El mapa adjunt, confeccionat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), mostra aquestes precipitacions acumulades durant l'episodi. De la xarxa d'observatoris del Servei, quatre han superat els 100 mm.

Ulldecona (Montsià) 158 mm
Alcanar (Montsià) 137 mm
Mas de Barberans (Montsià) 114 mm
Horta de Sant Joan (Terra Alta) 100 mm

Fora de l'extrem sud, podem destacar els 90 mm d'Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), els 80 de Cassà de la Selva (Gironès) i Sant Pere de Ribes (Garraf) o els 68 de Roses (Alt Empordà). Per contra, gairebé no ha plogut a punts de l'oest i el centre de Catalunya, com ara a les comarques de la Noguera, la Segarra o el Pallars Jussà.

Per part dels observadors de TVC, destaquem els 85 mm de Xerta (Baix Ebre), els 46 de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i els 42 d'Espolla (Alt Empordà).

Pel que fa a la nevada, ha caigut sobre el prelitoral i l'extrem oriental del Pirineu i Prepirineu. La cota va evolucionar des de valors inferiors als 500 metres fins als 1000. L'SMC qualifica la nevada d'excepcional a les parts més altes del massís del Port. A l'estació del Parc Natural dels Ports, el gruix de neu nova va fregar els 90 cm. La nevada també ha estat important al Montsant, les muntanyes de Prades i el massís del Montseny, i significativa a la Terra Alta.

El vent també ha estat un factor molt destacat, per la seva intensitat i, sobretot, per la seva incidència sobre l'estat de la mar al llarg de tot el litoral català. Destaquem els cops màxims de 86 km/h a Portbou i a l'observatori Fabra, a Barcelona, o els 84 d'Amposta. D'altra banda, el registre més alt ha estat el de Puig Sesolles, amb un cop de 134 km/h en una cota de 1668 metres. 

Podeu trobar més informació més detallada de la llevantada a la web de l'SMC.



Anar al contingut