Una sucursal de Caixa Penedès
Una sucursal de Caixa Penedès
Madrid

El magistrat Pedraz troba indicis per jutjar quatre exdirectius de Caixa Penedès

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, considera que els exdirectius de Caixa Penedès van obtenir "il·lícitament un desproporcionat guany patrimonial a costa i a esquena de l'entitat". Aquest és el priemr pas perquè els exdirectius siguin jutjats per un delicte societari continuat d'administració deslleial.

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha trobat indicis que quatre exdirectius de Caixa Penedès van obtenir "il·lícitament un desproporcionat guany patrimonial a costa i a esquena de l'entitat". Després de prendre declaració a l'exdirector general de Caixa Penedès Ricardo Pagès i als exdirectius Santiago José Abellas, Manuel Troyano i Juan Caellas durant unes tres hores, Pedraz ha fet el primer pas per fer-los seure al banc dels acusats per un delicte societari continuat d'administració deslleial.

El jutge ha donat deu dies de termini a la Fiscalia i altres acusacions perquè sol·licitin l'obertura de judici oral, formulant escrit d'acusació, o bé demanin l'arxiu de la causa.

Segons Pedraz, del que s'ha investigat es desprèn que Ricardo Pagès, "prevalent-se" de la seva condició, "conformant un comitè de direcció" i "valent-se" de l'exdirector de Recursos Humans, ja mort, Jaume Jorba, i dels altres imputats, "va dissenyar una estratègia a llarg termini destinada a garantir-se il·lícitament un desproporcionat guany patrimonial a costa i a esquena de l'entitat". Una estratègia "pensada per al moment en què per qualsevol motiu cessessin o extingissin la seva relació laboral, sense excepcions".

Per a això, a partir del 2001 "es van autoconcedir drets econòmics" que no preveien els seus contractes de treball, mitjançant la successiva subscripció, dotació i renovació de pòlisses d'assegurances, que van arribar als 23,4 milions d'euros. Aquesta conducta es va prolongar fins al 2010 quan, amb motiu de la integració de Caixa Penedès al Banc Mare Nostrum (BMN), van dur a terme actuacions per blindar els drets que contenien les citades pòlisses.

Una vegada iniciat el procés d'integració de Caixa Penedès al grup BMN, que va necessitar una ajuda pública de 916 milions d'euros a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), els quatre exdirectius van buscar "algun tipus de cobertura formal o fórmula jurídica amb la qual justificar el seu procedir il·lícit".

Així, un mes abans de la integració amb Mare Nostrum, els quatre "van aconseguir convèncer erròniament" la comissió executiva de Caixa Penedès perquè donés per bona la modificació dels seus contractes, a l'hora que es blindava una part del que fins aleshores havia estat retribució variable, per "donar cobertura amb això, als seus il·lícits drets econòmics".

L'exdirector general de Caixa Penedès Ricardo Pagès va cessar voluntàriament dels seus càrrecs al maig del 2011 i va cobrar 10,8 milions d'euros i l'exdirectiu Santiago José Abellas, que havia abandonat abans l'entitat, va percebre 1,9 milions d'euros. Els altres dos imputats, que van ser acomiadats de l'entitat financera, no han pogut cobrar cap quantitat de les pòlisses, encara que tenien contractades primes que sumaven gairebé 8 milions d'euros.

Aquests fets van ser denunciats en una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció el 12 de febrer, en què els acusava dels delictes d'apropiació indeguda i delicte societari continuat.
Anar al contingut