Nicòsia

El govern i l'oposició de Xipre creen una comissió per elaborar un "pla B" a la taxa sobre els dipòsits bancaris

El president i els líders dels partits polítics han decidit en una reunió elaborar un "pla B" per buscar vies alternatives per cobrir l'aportació de 5.800 milions d'euros exigida per l'Eurogrup a canvi del rescat. Per portar-lo a terme, s'ha format una comissió tècnica.

RedaccióActualitzat
El president de Xipre, Nikos Anastasiadis, i els líders dels partits polítics han decidit en una reunió elaborar un "pla B" per buscar vies alternatives per cobrir l'aportació de 5.800 milions d'euros exigida per l'Eurogrup a canvi del rescat. En aquest sentit, el portaveu del govern, Jristos Stilianidis, ha anunciat que s'ha format una comissió tècnica encarregada d'elaborar els detalls d'aquest pla alternatiu a la taxa sobre els dipòsits bancaris.

Segons la cadena de televisió pública RIK, l'objectiu és reduir o fins i tot eliminar el gravamen als dipòsits bancaris privats a canvi que es reuneixin els 5.800 milions a través de fonts alternatives, com els fons a l'Església o a la Seguretat Social.

Els assistents a la reunió tenen previst trobar-se més tard a la seu del Banc Central xipriota per recopilar la informació necessària per començar a treballar en el pla alternatiu.

Aquest "pla B" arriba l'endemà que el Parlament rebutgés amb una majoria àmplia l'impost sobre els dipòsits, malgrat que en les últimes hores el govern havia presentat una versió més suavitzada. El text no va obtenir cap vot a favor. Tots els partits van votar contra l'esborrany a excepció dels 19 diputats de DISY, el partit del govern, que es va abstenir. Un esborrany alliberava de la taxa els fons inferiors als 20.000 euros, gravava amb un 6,75% el tram fins als 100.000 euros i amb un 9,9% els fons que superin aquesta quantitat.

Preveient el rebuig de la cambra i abans de la votació, el president del país ja va convocar aquesta reunió amb els líders de tots els grups parlamentaris per "examinar alternatives".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut