Londres

Un article de "The Times" insta Rajoy a acceptar la celebració del referèndum a Catalunya

Un article de "The Times" situa el procés d'independència a Catalunya com un problema econòmic per a la regió. El text insta Rajoy a acceptar la celebració del referèndum que inclogui una opció de més autonomia per desactivar la secessió.

Redacció / ACNActualitzat
Un article publicat al diari britànic "The Times" insta el president espanyol, Mariano Rajoy, a acceptar la celebració d'un referèndum a Catalunya i "respectar-ne el resultat".

Segons el periodista Matthew Parris, per sortir del "punt mort" en què es troben les relacions entre Catalunya i Espanya, tant Rajoy com Mas haurien de cedir. Considera que Mas hauria de fer una pregunta al referèndum amb tres possibles respostes. La primera opció seria votar perquè tot continués com fins ara, la segona implicaria aconseguir més autonomia i la tercera seria la independència. Segons Parris, guanyaria l'opció de més autonomia i, d'aquesta manera, s'evitaria una secessió que segons ell "enfonsaria" l'economia de tot Espanya.

"Una bomba de rellotgeria més gran que Xipre"

L'article es fa ressò que el moviment independentista és molt fort arreu del territori però qüestiona si té la mateixa força entre "la classe mitjana urbana" de Barcelona. De totes maneres, apunta que si les cordes entre els governs català i espanyol es continuen tensant i Catalunya acaba aconseguint la independència, la "secessió" podria "enfonsar les economies d'una regió sencera", fent referència a Espanya.

A l'article, Parris considera que una secessió de Catalunya d'Espanya seria "una bomba de rellotgeria més gran que Xipre". Segons ell, una secessió "desordenada" podria "enfonsar tot Espanya" i fer "caure" el projecte europeu.

Assumir el descrèdit

L'article d'opinió afirma que Rajoy ja ha assumit evitar el referèndum i considera que, per sortir del punt mort en què es troba amb Catalunya, li hauria de permetre fer-lo i assumir-ne el resultat. Segons el periodista, guanyaria l'opció de tenir més autonomia i és llavors quan "Catalunya podria aconseguir de manera ordenada la condició de nació que desitja i mereix" dins de l'estat espanyol.

Per contra, Parris admet que Artur Mas "hauria de suportar el descrèdit a Catalunya" no tant per haver de rebaixar la seva aposta sobiranista sinó per haver de defensar que Madrid compliria una promesa de més autonomia. Afegeix, però, que "per Rajoy el descrèdit seria concedir a Catalunya alguna cosa". Parris conclou que "suportar el descrèdit és una càrrega per als estadistes" i assegura que a Espanya "hi ha una manca considerable d'estadistes".
Anar al contingut