Imatge d'arxiu del president del govern balear, José Ramón Bauzá (Foto: EFE)
Bauzá defensa el descompte dels residents de Balears en el transport nacional
Palma

Bauzá incorporarà llibres de text en "llengua balear" el curs que ve

El govern de les Illes s'ha compromès davant l'entitat espanyolista Círculo Balear a introduir als llibres dels estudiants lèxic amb les variants lingüístiques pròpies. L'executiu del PP assegura que respectaran la normativa.

RedaccióActualitzat
El govern balear introduirà l'any que ve als llibres de text lèxic amb les variants pròpies de les Illes i per això hi destinarà una partida de 70.000 euros. Així s'hi ha compromès el president de les Illes, José Ramon Bauzá, davant l'entitat espanyolista Círculo Balear, que afirma que la mesura contribuirà a frenar "l'adoctrinament pancatalanista" a les aules.

En un comunicat, el Círculo assegura que Bauzá els ha promès que els llibres en "llengua balear" ja estaran disponibles el curs que ve. Davant d'aquesta denominació de la llengua, el conseller d'Educació, Rafael Bosch, ha puntualitzat que actuaran d'acord amb la normativa. "El que es pretén és que, realment, dins d'allò que ens fixa el nostre Estatut de promocionar la nostra llengua catalana en els centres educatius, tinguem la sensibilitat de preservar expressions pròpies del menorquí, l'eivissenc, el formenterenc i el mallorquí", ha defensat.

Els llibres de text amb el lèxic propi de les Balears seran només una part dels que faran servir els estudiants. Podran ser de qualsevol matèria i tindran la supervisió de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

Segons el Círculo Balear, el compromís de Bauzá permetrà posar fi a una "situació surrealista i antipedagògica" que és el que els ciutadans "no poden escolaritzar els seus fills en cap de les seves dues llengües maternes, ni l'espanyol ni el balear".

L'entitat espanyolista també ha informat que el nou decret de matèria lingüística que aprovarà el govern balear eliminarà la possibilitat que els consells escolar triïn quines assignatures s'han d'impartir en cada llengua oficial. Aquesta era una altra de les peticions de l'associació. A més, algunes de les matèries no lingüístiques s'impartiran en anglès.

No és la primera vegada que el govern de Bauzá fica cullerada en el català. Ja ha posat traves a la immersió lingüística en català i va promoure, sense èxit, que els pares escolaritzessin els seus fills en castellà. A mes, ha convertit la llengua només en un mèrit, i no pas un requisit, per accedir a la funció pública.
Anar al contingut