Madrid

El Constitucional aixeca la suspensió de l'impost català als dipòsits bancaris

L'alt tribunal va acordar la suspensió fa cinc mesos, després d'admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat plantejat pel govern espanyol. Amb l'aixecament de la mesura, el govern català ja pot aplicar aquest nou impost, amb el qual preveu recaptar uns 500 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Constitucional ha decidit aixecar la suspensió provisional de l'impost als dipòsits bancaris aprovat a Catalunya, una mesura que va acordar fa cinc mesos, després d'admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat plantejat pel govern espanyol. L'aixecament de la mesura, però, s'ha pres uns dies abans d'acabar-se el termini previst per la llei per prolongar o aixecar la suspensió. Fonts del Constitucional han assegurat que només aquest aixecament fa que ja es pugui aplicar aquest impost, que pagarien les entitats bancàries.

L'acord de 16 folis fet públic destaca que "els interessos particulars, com ho són els del sector financer, sense perjudici de la seva rellevància per al bon funcionament de l'economia, no poden prevaldre sobre els generals". El Constitucional recorda que el decret català feia referència a la necessitat urgent d'aconseguir noves fonts de finançament per complir els objectius de dèficit i endeutament i que, per tant, "la finalitat de la norma no és una altra que ajudar a la sostenibilitat dels comptes autonòmics".

Sobre la possibilitat que al final s'acabi considerant inconstitucional el decret del govern català, l'alt tribunal conclou que el "reduït nombre d'afectats pel tribut autonòmic permet que sigui fàcil la identificació dels afectats i la devolució de l'impost recaptat".

La decisió del TC permet, doncs, que el govern català apliqui aquest nou impost. Quan el va crear, al desembre, la Generalitat preveia recaptar uns 500 milions d'euros per cobrir les despeses del pressupost i assegurar la prestació dels serveis de competència de la Generalitat. No obstant això, deu dies després el govern espanyol ja presentava el seu recurs contra aquesta decisió en considerar que les autonomies no tenen capacitat per fixar un impost sobre aquests dipòsits. El 28 de desembre passat, Mariano Rajoy assegurava en roda de premsa que el govern espanyol havia aprovat una norma per la qual l'executiu espanyol establia la seva pròpia capacitat per fixar un impost als dipòsits bancaris, de manera que no tenia sentit que les autonomies establissin un impost diferent.

L'executiu espanyol va recórrer davant el TC demanant la suspensió temporal de la mesura mentre l'alt tribunal l'estudiava i ara ha decidit aixecar-la uns dies abans, el pròxim dia 28. Ara caldrà veure quin és l'acord definitiu que adopta el tribunal quan resolgui el fons de la qüestió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut