Barcelona

L'activisme de la jove Malala Yousafzai i de la noruega Gro Harlem Brundtland, Premi Internacional Catalunya

La Generalitat ha reconegut l'activisme de la jove pakistanesa Malala Yousafzai i de la noruega Gro Harlem Brundtland amb el Premi Internacional Catalunya.

RedaccióActualitzat
Dues activistes han estat guardonades amb el XXV Premi Internacional Catalunya. Són dones, una de 15 i, l'altra, de 74. De mons molt diferents. Una és pakistanesa i, l'altra, noruega. Totes dues, però, unides en la lluita del que consideren just.

La primera és Malala Yousafzai, coneguda arreu del món per, amb només 13 anys, plantar cara als talibans escrivint un blog per a la BBC. Denunciava que les nenes no podien anar a l'escola des que els talibans controlaven la vall del riu Swat. La seva gosadia li va costar dos trets, un al cap i un altre al coll. Avui, dos anys després, estudia al Regne Unit.

L'altra guardonada és menys coneguda. Es diu Gro Harlem Brundtland i, malgrat dedicar-se a la política, gaudeix d'una gran popularitat al seu país. Va ser la primera primer ministra de Noruega, i va ser-ho fins a tres vegades. També va participar en el grup internacional que va mediar en el final de la violència d'ETA.

El Premi Internacional Catalunya reconeix anualment una personalitat -en aquest cas dues- per haver contribuït a desenvolupar valors culturals, científics o humans arreu del món. Està dotat amb 80.000 euros i l'escultura "La clau i la lletra", d'Antoni Tàpies.

L'any passat va distingir l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva i, l'anterior, l'escriptor japonès Haruki Murakami.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut