Brussel·les

Rajoy diu a Brussel·les que no té intenció de fer cap reforma de l'IVA a curt termini

En la conferència de premsa posterior a la sessió de treball que ha mantingut amb José Manuel Durao Barroso, tots dos presidents han posat molt d'èmfasi en la necessitat de lluitar contra la taxa d'atur juvenil. Barroso ha elogiat les reformes impulsades per Espanya de cara a la recuperació econòmica i ha explicat que ha transmès al president del govern, Mariano Rajoy, "el reconeixement de la Comissió Europea pels importants passos fets".

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit a Brussel·les que no té intenció d'apujar l'IVA a curt termini, després de reunir-se amb una representació de la Comissió Europea, entre els quals hi havia el seu president, José Manuel Durao Barroso. Rajoy ha explicat que l'executiu espanyol està "explorant constantment" possibilitats, però que, "de moment", no pensa prendre "cap decisió sobre aquest assumpte". El president del govern espanyol ha negat que Brussel·les hagi reclamat a Espanya una altra pujada d'aquest impost en les seves últimes recomanacions i ha apuntat que només demana que s'explori si és convenient o no que molts productes espanyols es gravin al tipus reduït.

El cap de l'executiu espanyol ha assegurat que espera no haver de tornar a apujar els impostos al llarg del que queda de legislatura, però també ha recordat que Espanya té un compromís "ineludible" amb la reducció del dèficit. Rajoy no ha descartat la possibilitat de fer "alguns canvis" que impliquin abaixar alguns impostos i "tocar-ne d'altres", en el marc de la reforma integral del sistema fiscal. De fet, Rajoy ha reiterat que confia a abaixar l'IRPF "quan pugui".

A la capital comunitària, Rajoy també ha defensat la feina feta pel seu govern per corregir els desequilibris econòmics, com a pas previ per a la recuperació. El president del govern espanyol ha destacat que el dèficit públic estatal s'ha reduït i s'han superat "moments difícils". Per Rajoy, la correcció de desequilibris és "el pròleg d'una recuperació econòmica que serà percebuda per tots els espanyols".

Elogi de la Comissió a les reformes espanyoles

El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, ha destacat les reformes impulsades per Espanya de cara a la recuperació econòmica i ha explicat que ha transmès al president del govern, Mariano Rajoy, "el reconeixement de la Comissió Europea pels importants passos fets pel govern espanyol" i també els "esforços realitzats per arribar a una recuperació de l'economia i una disminució del dèficit".

Durao Barroso ha indicat que "és molt important que Espanya continuï" per aquest camí de reformes i ha defensat que "com més aviat millor" ha d'adoptar les mesures que reclama la Comissió. Tanmateix, ha insistit que "ja hi ha alguns resultats positius" de les mesures impulsades per l'executiu de Rajoy, entre les quals ha citat la millora de la competitivitat, que ha definit com "una qüestió vital".

El president de la CE ha dit que és "plenament conscient" de les conseqüències que la crisi ha tingut per a la societat espanyola i les moltes dificultats que afronten diàriament les famílies i, especialment, la "difícil situació dels joves" que busquen feina. De fet, tots dos presidents han posat molt d'èmfasi en la necessitat de disminuir la taxa d'atur juvenil.

En el marc europeu, Durao Barroso ha assenyalat que l'objectiu comú de la Comissió i d'Espanya és l'estabilitat, el creixement i l'ocupació i ha reclamat que en el Consell Europeu d'aquest mes es treballi "a favor d'una resposta més forta contra la desocupació", perquè l'atur juvenil és un dels principals reptes que afronta Europa. "És urgent que s'acabin les negociacions sobre el pressupost de la UE per als propers set anys per posar en pràctica els 6.000 milions d'euros per lluitar contra l'atur juvenil", ha indicat el president de la Comissió, en la mateixa línia de Rajoy, que també ha demanat que la reunió dels caps d'estat i de govern aporti "solucions" a la desocupació juvenil.

La reforma de les pensions, abans de final d'any

Sobre la reforma de les pensions, una altra de les exigències comunitàries, Rajoy veu "probable" que el factor de sostenibilitat de les pensions, inclòs en el Pla Nacional de Reformes, pugui estar acabat aquest 2013, per desplegar-ne els efectes tan aviat com sigui possible. El president espanyol ha insistit que la intenció és fer-ho "amb la màxima celeritat possible" perquè "qualsevol reforma que s'hagi de fer i que es considera que és bona, el més lògic, sensat i raonable és fer-ho abans perquè produeixi més aviat els efectes beneficiosos que es busquen". Rajoy espera tenir "d'aquí a uns dies" l'informe final de la comissió d'experts encarregada de dissenyar el factor de sostenibilitat de les pensions i, aleshores, el remetrà al Pacte de Toledo, on els grups parlamentaris podran fer-hi les seves aportacions.

Segons ha explicat, des de l'any 2007 a Espanya s'han perdut 3,3 milions de cotitzants, mentre que s'han comptabilitzat 700.000 pensions més, la qual cosa ha contribuït a generar un dèficit en la Seguretat Social a partir del 2010. Rajoy considera que "cal reunir-se per prendre decisions i veure què s'ha de fer per mantenir el sistema", més enllà de les mesures adoptades per limitar les jubilacions anticipades i parcials.

Rajoy també ha confirmat que properament es reunirà amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per parlar de qüestions europees "i de tot el que ell vulgui parlar". El president del govern espanyol ha emmarcat aquesta reunió en la normalitat de la seva relació amb el líder de l'oposició i ha subratllat que una cita d'aquestes característiques no hauria de sorprendre ningú.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut