Dos visitants a l'hort del Monestir de Poblet.
El Monestir de Poblet promou la seva reconversió ecològica i sostenible.
Poblet

El Monestir de Poblet promou la seva reconversió ecològica i sostenible entre els seus visitants

El Monestir de Poblet acull aquest cap de setmana unes jornades sobre biodiversitat que pretenen difondre les actuacions que fan els monjos per convertir el centre en un espai plenament sostenible. Els monjos entenen que viure de manera harmònica amb el medi forma part dels preceptes de l'orde de sant Benet.

RedaccióActualitzat
El Monestir de Poblet acull aquest cap de setmana una jornada sobre biodiversitat que pretén difondre les actuacions que fan els monjos per convertir el centre en un espai plenament sostenible. Els participants en aquesta activitat, que es repeteix periòdicament, poden conèixer, de la mà del prior del monestir, Lluc Torcal, el procés de reconversió ecològica que Poblet va començar l'any 2007. En aquest temps, entre altres accions, s'ha reduït el consum d'aigua i d'energia. Els monjos entenen que viure de manera harmònica amb el medi forma part dels preceptes de l'orde de sant Benet.

En els últims anys, el Monestir de Poblet treballa per fer el seu funcionament eficient i convertir-se en un espai del tot sostenible. Aquesta és la primera lliçó que els monjos transmeten als visitants que participen aquest cap de setmana en la jornada de biodiversitat que es fa al centre de culte.

Una vintena de persones s'han sumat a la jornada, que inclou una observació astronòmica. En els pròxims mesos hi haurà noves propostes, com el cicle de la natura, pensada perquè el públic més urbà conegui l'agricultura tradicional mediterrània.

Els monjos del monestir han traslladat als participants tots els ajustos, canvis i millores que han fet al centre religiós i que han ajudat a reduir el consum energètic, sobretot d'aigua, en un 95%, i també de gasoil, a la meitat.

Com ha explicat el Prior, Lluc Torcal, el procés de reconversió ecològica va començar l'any 2007. En aquests anys s'ha reduït el consum energètic amb la incorporació d'energies verdes com la solar i l'eòlica, i es projecta també una nova caldera de biomassa de piròlisis per deixar de consumir gasoil. Amb aquests nous sistemes energètics el monestir produeix actualment 20 KW de potència. També han incorporat un innovador sistema japonès per a la conversió dels residus orgànics en fertilitzants i evitar així l'ús de productes químics en els cultius.

Aquesta mateixa filosofia s'aplica al dia a dia dels monjos, que s'elaboren el sabó amb restes d'aliments, es fan la pasta per rentar-se les dents, i han incorporat les dutxes sense sabó, que es basen en la ionització de l'aigua, simulant el que passa de manera natural en una cascada d'aigua.

Els participants a la jornada han visitat el monestir per conèixer de més prop la seva història i la vida monacal. També hi ha hagut un taller per aprendre a crear planters de les varietats autòctones locals, i els monjos han animat els visitants a cultivar verdures i fruites.

La jornada de dissabte es va tancar amb un sopar amb degustació de productes de temporada de la zona, amb receptes de la gastronomia local de la Conca de Barberà, i amb una observació astronòmica.

Aquest diumenge hi ha programades diferents excursions per la zona del monestir.
Anar al contingut