Barcelona

ERC guanyaria les eleccions amb 38-39 diputats, seguida de CiU, que en trauria 35-37, segons el CEO

Pe primer cop, Esquerra Republicana de Catalunya es convertiria en la primera força política al Parlament de Catalunya amb 38-39 escons. CiU passaria a ser la segona formació amb 35-37 escons, molt lluny dels 50 aconseguits al novembre. PSC i PP també baixarien, mentre que C's i la CUP millorarien resultats. Són dades de l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió.

RedaccióActualitzat
Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions al Parlament, segons l'última enquesta del CEO. Els republicans se situarien tres o quatre escons per sobre de Convergència i Unió, que passaria a ser la segona força política a la cambra catalana, una tendència que ja va apuntar una altra enquesta.

ERC obtindria entre 38 i 39 escons, un resultat que gairebé doblaria els escons obtinguts en les eleccions del novembre. CiU, amb 35-37 escons, es quedaria com a molt dos escons per sota dels republicans, molt lluny dels 50 aconseguits ara fa set mesos.

Qui també baixa són el PSC i el PP, aquest darrer invertint la tendència dels últims comicis. Els socialistes passarien dels 20 escons obtinguts al novembre a 16. I el PP, de 19 a 13-14. Iniciativa mantindria els resultats, mentre que Ciutadans continuaria augmentant la seva presència a la cambra catalana amb 12 escons, tres més dels obtinguts en els darrers comicis. Una presència que també augmentaria la CUP, que doblaria els resultats de les últimes eleccions al Parlament, passant de 3 a 6 diputats.

Es confirma un "sorpasso" que ja s'anunciava

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha recordat que l'anterior sondeig apuntava que ERC superava CiU en intenació directa de vot, però no en escons, cosa que ara sí que passaria. "Tenim elements per pensar que ja podem donar per bona aquesta dinàmica que ja s'intuïa des de fa cinc mesos", ha afegit, en referència al "sorpasso" a CiU.
 
De fet, ERC és el partit amb el vot més fidel. Un 87,3% dels que van votar la formació a les eleccions del novembre, ara ho tornarien a fer. Els segueixen, en fidelitat, la CUP (78,5%), C's (69,7%), ICV-EUiA (68,5%), PSC (57,9%), CiU (57,4%) i  PPC (55,1%).
 
Pel que fa al transvasament de vots, gairebé un 20% dels votants del PP optarien ara per C's. Mentrestant, un 14% dels electors de CiU anirien cap a Esquerra.

C's i la CUP entrarien al Congrés, on ERC també puja

Al Congrés, CiU també perdria diputats respecte a les últimes eleccions generals i es quedaria amb 13 o 14 escons, quan ara en té 16. Els socialistes catalans també caurien, igual que els populars, que com a molt obtindrien 7 escons. Iniciativa guanyaria un diputat, mentre que Esquerra aconseguiria entre 10 o 11 escons, enfront dels 3 que té ara. La sorpresa seria l'entrada al Congrés de Ciutadans, amb 2 diputats i de la CUP, amb 1.

Un 55,6% de suport a la independència

Segons la mateixa enquesta del CEO, si la consulta sobre la independència de Catalunya es fes ara, hi votarien a favor un 55,6% dels catalans, mentre que un 23,4% ho faria en contra. Un 15,3% dels ciutadans s'abstindria o bé no aniria a votar, i només hi ha un 5,1% que no es pronuncia sobre aquesta qüestió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut