El consistori també vol ampliar el nombre d'establiments amb terrassa.
El consistori també vol ampliar el nombre d'establiments amb terrassa.
Barcelona

CiU i PP retiren de l'ordenança de les terrasses l'obligació dels bars de cedir el lavabo a tothom

La nova ordenança de les terrasses, pactada pels grups de CiU i PP a l'Ajuntament de Barcelona, no inclourà finalment l'obligació que els establiments deixin utilitzar a tothom els seus lavabos. La norma unificarà criteris, crearà zones d'ordenació "especial", tancarà locals reincidents i permetrà més aforament.

RedaccióActualitzat
Els grups del PP i CiU a l'Ajuntament de Barcelona han tancat un acord sobre la nova ordenança de terrasses, que unificarà les 24 normatives vigents que hi ha a diferents zones de la ciutat. Hi ha un canvi respecte el text inicial: no s'obligarà als bars amb terrassa a deixar utilitzar els seus lavabos a tothom, fos o no client. La idea va sorgir per suplir el dèficit de lavabos públics que hi ha a la ciutat, però davant la polèmica que va provocar, s'ha optat per retirar la proposta.

La nova ordenança reconeixerà 30 zones singulars en les que es definirà una ordenació i disseny propi. La Rambla, la Rambla Catalunya, el passeig de Gràcia, el Paral·lel, la plaça Catalunya, l'avinguda Diagonal, el Port Olímpic, la plaça del Sol, la de la Vila de Gràcia, la Virreina, el passeig Sant Joan, la plaça Reial i la Rambla del Poblenou tindran aquesta categoria.

La normativa entrarà en vigor per a les noves llicències d'establiments que vulguin col·locar una terrassa l'1 de gener de l'any que ve; per a aquells que hagin d'adaptar les distàncies de la terrassa al mobiliari i altres elements urbans, el 2015; els que hagin d'adaptar les condicions d'ubicació de la terrassa davant de l'establiment, en 2016, i els que hagin de fer obres per motius sanitaris o per condicions d'accessibilitat, el 2017.

Una altra de les variacions que s'ha introduït, proposada pel PP, és que es retiri la llicència als locals que siguin sancionats tres vegades per incomplir l'ordenança i que la pressió fiscal sobre els establiments amb terrassa es congeli indefinidament tot i que altres tributs s'incrementin. Els populars també han incorporat al text que els establiments que ofereixen degustacions -com xarcuteries, forns o pastisseries- puguin tenir terrasses.

Pel que fa a la ubicació de les taules, no podran estar al costat de la façana dels locals per facilitar la circulació d'invidents, excepte en xamfrans de l'Eixample. Les terrasses podran obrir de 08.00 a 24.00 hores de diumenge a dijous, i de 08.00 a 01.00 els divendres i vigília de festiu. Això afectarà també les zones singulars. Els horaris es podran ampliar "temporal i excepcionalment" en situacions especials com festes de barri o congressos. Els establiments podran a més augmentar les cadires que posen a les terrasses perquè s'ha modificat el còmput per calcular-ho.

Segons ha explicat el líder del PP al consistori, Alberto Fernández Díaz, la norma se sotmetrà a l'aprovació inicial de la comissió d'Hàbitat Urbà del 15 de juliol. A partir de llavors s'obrirà un període d'al·legacions, en què es podran presentar aportacions.
Anar al contingut