El propietari d'Inditex, Amancio Ortega, és l'home més ric d'Espanya
El propietari d'Inditex, Amancio Ortega, és l'home més ric d'Espanya
Madrid

El Suprem obliga el propietari de Zara a pagar 33 milions d'euros més en impostos

El Tribunal Suprem obliga l'home més ric d'Espanya, l'empresari Amancio Ortega, a pagar 33 milions d'euros més en impostos. Ho publica aquest divendres el diari "El País". El Suprem desestima l'últim recurs del propietari de Zara contra les actes de la inspecció d'Hisenda per les seves declaracions de renda del 2001 al 2003.

RedaccióActualitzat
El fundador d'Inditex, l'empresari Amancio Ortega, topa amb Hisenda, segons afirma el diari "El País" aquest divendres. La tercera fortuna del món, segons "Forbes", ha de pagar 33 milions més a Hisenda, segons una sentència del Tribunal Suprem. Aquest tribunal rebutja el recurs del propietari de Zara contra les actes de la inspecció d'Hisenda per les seves declaracions de l'impost de patrimoni entre el 2001 i el 2003.

"El País" publica que els jutges deixen clar a la sentència que es tracta d'una qüestió d'interpretació de la norma, "sense que això impliqui un frau", de manera que no hi ha hagut ocultament ni "simulació". El tribunal diu, però, que el fundador d'Inditex, l'empresa espanyola amb un valor més gran en borsa, va deixar sense tributar, en l'impost de patrimoni, inversions per les quals hauria d'haver pagat a Hisenda 33 milions més.

Els problemes d'Amancio Ortega amb Hisenda tenen el seu origen en la sortida a borsa d'Inditex. Els 1.300 milions que Ortega va aconseguir amb la venda d'una part de les seves accions van ser reinvertits en dues societats d'inversió mobiliària de capital variable (SICAV), anomenades Alazán de Inversiones 2001 i Keblar de Inversiones. Les SICAVs tenen una fiscalitat privilegiada ja que només paguen l'1% de l'impost de societats sobre els seus beneficis, tal com passa amb els fons d'inversió i amb altres institucions d'inversió col·lectiva. En aquest cas, Hisenda no va qüestionar la fiscalitat dels resultats d'aquestes SICAVs, sinó si havien de tributar en l'impost de patrimoni.

Inditex és un grup que té un gran èxit des de fa molts anys. En l'exercici 2012, les empreses d'Amancio Ortega van obtenir uns guanys de prop de 2.400 milions d'euros, un 22% més que l'any anterior.




 
Anar al contingut