John Kerry, secretari d'Estat dels Estats Units.
John Kerry, secretari d'Estat dels Estats Units. (Foto: EFE)

Kerry anuncia que "israelians i palestins tornaran a la taula de negociacions"

Palestins i israelians han acceptat tornar a la taula de negociacions la setmana vinent a Washington, tres anys després de la seva última trobada. Ho ha anunciat des d'Amman el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, després d'una maratoniana jornada on no ha escatimat esforços per intensificar els contactes diplomàtics entre les parts.

RedaccióActualitzat
Palestins i israelians han acceptat tornar a la taula de negociacions, tres anys després de la seva última trobada. Ho ha anunciat des d'Amman el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, després d'una maratoniana jornada on no ha escatimat esforços per intensificar els contactes diplomàtics entre les parts. Aquesta ha estat la seva sisena visita a la regió en quatre mesos.

Finalment s'ha arribat a un principi d'acord entre les parts que es visualitzarà la setmana vinent a Washington. Així ho ha dit Kerry després de reunir-se, per tercera vegada, amb el president palestí, Mahmud Abbas. "Hem arribat a un acord que estableix una base per reiniciar negociacions directes sobre l'estatus final entre palestins i israelians", ha informat Kerry després de tornar de la seva última trobada amb Abbas a la Mukata de Ramallah.

El cap de la diplomàcia dels EUA ha precisat que l'acord "encara es troba en vies de ser formalitzat" definitivament, però ha anunciat que els caps negociadors palestí, Saeb Erakat, i israelià, Tzipi Livni, es reuniran a Washington la setmana que ve per mantenir converses preliminars i discutir els detalls de la negociació.

Kerry no ha esmentat quin serà el marc negociador ni tampoc si aquestes converses inclouran l'acceptació de les fronteres anteriors al 1967 per part d'Israel com a base per al futur estat palestí o el reconeixement d'Israel com estat jueu, tal com exigeixen les dues parts. Tampoc ha dit res sobre la congelació de la construcció d'assentaments israelians o sobre l'alliberament dels presos palestins anteriors als acords d'Oslo, el 1992, que demanava Abbas. Només s'ha limitat a assenyalar que quan concloguin les converses preliminars a Washington farà una nova declaració.

"Ningú creu que les diferències de tant de temps entre les dues parts es resoldran d'avui per demà. Som conscients que davant els desafiaments caldran fer eleccions molt difícils", ha explicat Kerry, tot i que s'ha mostrat "ple d'esperança" pel "lideratge i el coratge" d'Abbas i del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que han "tingut un paper clau".

Per la seva banda, Nabil Abu Rudeina, portaveu del president palestí, ha informat en un comunicat que en la reunió entre Kerry i Abbas a Ramallah s'han aconseguit progressos, "després d'arribar a un acord sobre els principis que aplanen el camí per reiniciar les negociacions", segons diu la nota. Però afegeix que "encara hi ha certs detalls que necessiten ser resolts" sense precisar quins.

Fonts palestines pròximes a la presidència han indicat que Kerry ha presentat a Abbas "garanties" respecte del compromís israelià d'acceptar el principi de la solució basada en les fronteres del 1967. Els palestins demanaven aquest compromís per escrit per part d'Israel per poder començar la negociar, però finalment no se sap si ho han aconseguit o no.

Tot sembla indicar que, davant la intensa pressió de Kerry, els dirigents palestins han optat per donar-li una oportunitat a Abbas i a la negociació preliminar proposada pel nord-americà. "No sóc optimista, però deixem donar-li a aquest camí negociador una oportunitat", ha dit després de l'anunci el dirigent de Fatah i membre de la direcció palestina Hasam Abu Baker.

Baker ha assegurat que el cap de la diplomàcia dels EUA "no ha ofert  prou informació sobre els plans" i ha advertit que l'estatus final i els temes sobre la taula "requereixen més que una trobada entre Erakat i Livni".

Per la seva banda, el president dels EUA, Barack Obama, va trucar dijous a la nit a Netanyahu per instar-lo a "reprendre les negociacions amb els palestins tan aviat com sigui possible". El canal 2 de la televisió israeliana ha assegurat que Netanyahu s'ha compromès amb Kerry a alliberar de forma esglaonada 250 presos palestins, prop d'un centenar d'ells anteriors als acords d'Oslo.

El primer ministre israelià s'enfronta a serioses pressions dins la seva coalició de govern, amb partits com el del ministre d'Economia, Naftali Bennet, que han amenaçat ja d'abandonar-lo si es negocien les fronteres del 1967.

Fonts palestines han indicat que Kerry ha proposat mantenir negociacions per un període d'entre sis i nou mesos centrades en les qüestions de les fronteres i de la seguretat
Anar al contingut