Washington

Washington celebra els 50 anys de la manifestació pels drets civils en què Luther King va confessar que tenia un somni

Washington ha celebrat els 50 anys de la manifestació pels drets civils en què Martin Luther King va immortalitzar el famós "I have a dream". El president Obama ho ha recordat amb un discurs al mateix lloc on el reverend va fer el seu.

RedaccióActualitzat
Aquest dimecres fa 50 anys d'un dels discursos més famosos de la història. El que Martin Luther King va pronunciar a Washington a favor dels drets de la comunitat negra als Estats Units, que des d'aleshores s'ha resumit amb la frase "I have a dream" ("Tinc un somni").

"Un dia viurem en un país on la gent no serà jutjada pel seu color de pell, sinó pel seu comportament. Tinc un somni, avui." Les paraules de Martin Luther King van ressonar a la capital dels Estats Units.

Una multitud s'aplegava en la manifestació més gran de la història del país per demanar feina. Però la protesta es va convertir en una declaració a favor dels drets civils.

Entre la multitud i acompanyant la seva mare hi havia una nena de 12 anys, Edith Lee Payne. La seva fotografia es va convertir en una icona de la marxa. Ara, 50 anys després i al mateix escenari, recorda la calor i la humitat d'aquell dia. Però, sobretot, recorda que va quedar embadalida per l'oratòria del doctor King. Edith Lee Payne, activista pels drets civils, explica: "Entenia per què era aquí aquell dia. Perquè havia llegit als diaris i havia vist a les notícies que la gent, als estats del sud del país, nens com jo, no podien anar a l'escola i els seus pares no podien fer coses com anar a votar. Ni menjar als restaurants, com podien fer els del nord." Edith Lee Payne és, des d'aleshores, una lluitadora per la igualtat de drets.

Una tasca complicada, explica, des que aquesta lluita ha deixat de ser prioritària al país. "He portat les meves nétes per estendre aquest llegat a través de les generacions perquè pugui continuar, perquè encara queda molt camí per recórrer."

Cinquanta anys després, el somni de Martin Luther King continua lluny d'aconseguir-se. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha commemorat la data amb un discurs al mateix lloc on el reverend va pronunciar el seu. Obama ha advertit que el somni  de Luther King està inacabat perquè la bretxa racial encara persisteix.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut