Sergio Paulo Pinheiro, president de la comissió d'experts de l'ONU.
Pinheiro avança que estan investigant la procedència i les substàncies tòxiques dels atacs amb armes químiques. (Foto. Reuters)
Ginebra

Les Nacions Unides investiguen 14 denúncies amb armes químiques a Síria

Poc abans que Ban Ki-moon presenti un informe dels experts sobre l'ús d'armament químic a Síria, la comissió investigadora de l'ONU ha avançat una dada reveladora: hi ha 14 denúncies d'atacs amb armes químiques durant el conflicte armat al territori sirià. Països com els Estats Units, França i la Gran Bretanya demanen a les Nacions Unides una resposta clara i rotunda contra el règim d'Al-Assad.

RedaccióActualitzat
La comissió investigadora de l'ONU per Síria ha revelat que està investigant un total de 14 denúncies d'atacs amb armes químiques en aquest país. El president de l'equip de juristes, el brasiler Sergio Paulo Pinheiro, ha dit, però, que encara no han pogut concretar l'autoria d'aquests atacs ni el tipus de substàncies tòxiques que s'han utilitzat. La comissió ha informat que hi ha hagut un augment significatiu dels crims comesos per extremistes opositors al règim d'Al-Assad.

Aquest dilluns, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, presentarà davant el Consell de Seguretat l'informe d'aquests experts sobre el suposat ús d'armes químiques a Síria en l'atac del 21 d'agost. França, els Estats Units i la Gran Bretanya demanen a l'ONU una resolució contundent sobre Síria que prevegi conseqüències contra el règim si no compleix el pacte entre els caps de les diplomàcies russa, Serguei Lavrov, i nord-americana, John Kerry, per a l'entrega de l'arsenal d'armes químiques.

La idea de la resolució surt de la trobada d'aquest dilluns a París entre el president francès, François Hollande, i els caps de la diplomàcia dels tres països. Tots ells han convingut que la resolució ha de fixar terminis precisos i vinculants sobre l'entrega d'aquest arsenal per part de Síria. El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha criticat la iniciativa i ha advertit que qualsevol resolució que amenaci Síria pot abocar el procés de pau al fracàs.
Anar al contingut