Nova York

L'ONU troba proves "clares i convincents" de l'ús de gas sarín a Síria

Els experts de l'ONU constaten en el seu informe que es va utilitzar gas sarín contra civils, inclosos nens. L'atac es va perpetrar el 21 d'agost passat als afores de Damasc i almenys 1.400 persones van perdre la vida. L'informe s'ha fet públic després que la comissió investigadora de l'ONU per Síria ha revelat que està investigant un total de 14 denúncies d'atacs amb armes químiques en aquest país.

RedaccióActualitzat
Els inspectors de les Nacions Unides afirmen en el seu informe que han trobat proves "clares i convincents" de l'ús de gas sarín a l'atac del 21 d'agost passat als afores de Damasc. Unes 1.400 persones van perdre-hi la vida, sense que els seus cossos presentessin ferides o cap impacte. Això va fer sospitar que es podrien haver utilitzar armes químiques, prohibides per la comunitat internacional.

Un equip d'experts independents liderat pel professor suec Ake Sellstrom va entrar a Síria per recollir proves dels atacs i va parlar amb metges i testimonis. Les mostres químiques, mèdiques i medi ambientals demostren que es van utilitzar coets terra-terra amb l'agent nerviós sarín. "La conclusió és que en el conflicte a Síria es van utilitzar armes químiques contra civils, inclosos menors d'edat, a una escala relativament gran", sentencien els inspectors de les Nacions Unides.

"L'equip del doctor Sellstrom ha pogut determinar de manera objectiva que es va fer servir gas sarín", ha destacat el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. El responsable de Nacions Unides ha demanat que aquest "crim de guerra" no quedi impune i ha destacat que ha de ser el Consell de Seguretat el que decideixi "qui el va utilitzar i determini responsabilitats".

L'informe s'ha fet públic després que els Estats Units i Rússia acordessin donar al règim de Damasc un termini de set dies per informar sobre el seu arsenal químic. França, els Estats Units i el Regne Unit han demanat aquest dilluns al Consell de Seguretat de l'ONU que aprovi una "resolució ferma" sobre Síria amb "conseqüències serioses" si no es compleixen els acords de Ginebra. Rússia ha criticat, però aquesta petició perquè considera que tergiversa el que es va acordar amb els Estats Units.

El ministre sirià d'Informació, Omran al-Zoubi, ha assegurat que el seu país "complirà" amb una resolució del Consell de Seguretat. A més, Síria accepta la proposta russa de desmantellar els seus arsenals i unir-se a la Convenció sobre Armes Químiques.

D'altra banda, la comissió investigadora de l'ONU per Síria ha revelat que està investigant un total de 14 denúncies d'atacs amb armes químiques en aquest país. El president de l'equip de juristes, el brasiler Sergio Paulo Pinheiro, ha dit, però, que encara no han pogut concretar l'autoria d'aquests atacs ni el tipus de substàncies tòxiques que s'han utilitzat. La comissió ha informat que hi ha hagut un augment significatiu dels crims comesos per extremistes opositors al règim d'Al-Assad.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut