L'embassament de Sant Antoni. Autor: Jordi Peró
L'embassament de Sant Antoni. Autor: Jordi Peró

Comença la tardor astronòmica

A les 22 hores i 44 minuts ha començat la tardor astronòmica. L'estació durarà gairebé 90 dies. Cada dia serà 3 minuts més curt que l'anterior.

Actualitzat
Aquest diumenge 22 de setembre hem dit adéu a l'estiu astronòmic. A les 22 hores i 44 minuts ha començat la tardor. La nova estació tindrà una durada de 89 dies i 20 hores. A partir d'aquest moment, la longitud del dia serà cada cop més curta, a raó d'uns 3 minuts al dia. La tardor acabarà el 21 de desembre amb l'arribada de l'hivern.

El canvi d'estacions es deu a la inclinació de l'eix de rotació de la Terra respecte al pla del seu moviment respecte al Sol, anomenat eclíptica. Aquesta desviació fa que els dos hemisferis rebin una il·luminació diferent segons l'època de l'any. L'inici de cada estació ve donat per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita, els solsticis i els equinoccis.

"Equinocci" és una paraula llatina que significa "igual nit". És el dia en què hi ha les mateixes hores de sol que de nit a tot el planeta. En el cas de l'equinocci de tardor, el Sol creua l'equador celeste passant de l'hemisferi nord al sud.  Els rajos de sol arriben perpendiculars, a 90º d'inclinació, respecte a l'eix de rotació del planeta. Aquest moment marca l'inici d'un període de 6 mesos en el qual el pol nord no veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit.

Agenda astronòmica de la tardor

Aquestes són les fites astronòmiques més destacables d'aquesta estació, segons l'Observatori Astronòmic Nacional.

Eclipsis

Al llarg de la tardor hi haurà dos eclipsis. El primer, el 18/19 d'octubre, serà un eclipsi penombral de Lluna i serà visible a Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa, per tant també a Catalunya. Arribarà al màxim el dia 19 a la 1h 51m, hora oficial.

El segon serà un eclipsi mixt de Sol i es veurà el 3 de novembre a l'est d'Amèrica, el sud d'Europa i Àfrica. Un eclipsi és "mixt " o "híbrid " quan es pot percebre com a anul·lar o com a total. És total per als que ho veuen a prop del seu migdia i anul·lar per aquells que el veuen cap a la sortida o cap a la posta de sol. És un tipus d'eclipsi solar poc freqüent. A Catalunya el veurem com a parcial.

Pluges de meteors

La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, amb un màxim previst cap al 8 d'octubre. Al voltant del 17 de novembre veurem les Leònides, una pluja que ocasionalment arriba a ser molt intensa. La més intensa sol ser la de les Gemínides, que arribarà al voltant del 13 de desembre.

Lluna plena

La primera lluna plena de la tardor serà el 19 d'octubre. Les següents arribaran el 17 de novembre i 17 de desembre.

Planetes

El cel de l'alba estarà dominat per Mart i Júpiter, amb l'afegit de Saturn al final de l'estació. El principi de la nit estarà dominat per Venus i per Saturn.

Canvi d'hora

Diumenge 27 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora per recuperar l'horari d'hivern. A les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 27 d'octubre haurem d'endarrerir el rellotge fins a les 2.
Anar al contingut