Nova York

Obama no creu que una acció militar porti la pau a Síria i reitera davant de l'ONU la seva aposta per la via diplomàtica

En el seu discurs en la 68a edició de l'Assemblea General de les Nacions Unides, el president dels EUA ha defensat que "el punt de partida ha de ser que la comunitat internacional asseguri la prohibició de les armes químiques" i ha reclamat una resolució "ferma" de l'ONU.

RedaccióActualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha reclamat una resolució "ferma" de l'ONU sobre Síria per tal que el règim de Damasc compleixi el seu compromís amb el desarmament químic. En el seu discurs en la 68a edició de l'Assemblea General de les Nacions Unides, Obama ha dit que no creu que una acció militar porti a la "pau duradora" a Síria i per això ha defensat que "el punt de partida ha de ser que la comunitat internacional asseguri la prohibició de les armes químiques".

Obama ha insistit que els EUA consideren provat que el règim sirià va utilitzar armes químiques contra civils en l'atac als afores de Damasc del 21 d'agost i ha afirmat que seria "un insult a la raó humana" pensar el contrari. També ha reiterat la seva aposta per la via diplomàtica i ha donat la benvinguda "a la influència de totes les nacions", en referència a la col·laboració amb Rússia, "per aconseguir una solució pacífica a la guerra civil siriana".

Al mateix temps, el president nord-americà ha anunciat que els EUA destinaran 340 milions de dòlars (uns 251 milions d'euros) a ajudar els refugiats sirians que abandonen el seu país a causa del conflicte armat.

Ban: "Hora de posar fi al vessament de sang"

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha inaugurat els debats de l'Assemblea amb una crida a la comunitat internacional per aconseguir una solució pacífica a la guerra de Síria. "Una victòria militar a Síria és una il·lusió. L'única resposta és un acord polític", ha dit el secrertari general, que ha apuntat que "ja és hora de posar fi al vessament de sang" i assolir la pau que es mereixen els sirians.

Per Ban Ki-moon, la comunitat internacional no pot estar satisfeta amb l'acord sobre arsenals químics mentre la guerra continua destrossant Síria. El secretari general de les Nacions Unides ha afegit que espera l'adopció "imminent" d'una resolució per part del Consell de Seguretat sobre l'ús de les armes químiques i que sigui de compliment immediat.

Brasil denuncia l'espionatge dels EUA

Abans d'Obama ha intervingut la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, que ha qualificat de "violació" de la sobirania del seu país l'espionatge diplomàtic i econòmic per part dels Estats Units. Rousseff, que va ser víctima d'aquest espionatge, ha centrat el seu discurs a l'Assemblea General en les denúncies fetes per l'extècnic de la CIA Edward Snowden i ha insistit que es tracta d'"una manca de respecte" que no es pot justificar en el marc de la lluita contra el terrorisme.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut