Barcelona

Mas manté el full de la ruta de la consulta i demana a les minories que no l'obstaculitzin i a les majories que no expulsin ningú

"Només hi ha una solució: votar. I a partir d'aquí, el país que en surti l'haurem de construir tots junts."

"Les minories no poden obstaculitzar el camí que les majories han volgut emprendre i les majories l'han de recórrer fent que les minories no se sentin expulsades del projecte."

"Catalunya sent afecte real per Espanya, se l'estima; però ja no confia en l'estat espanyol."

Eva Clota / Carla PedretActualitzat
"No hi ha marxa enrere possible". El president Artur Mas ha afrontat el primer Debat de Política General d'aquesta legislatura parlant d'economia, pressupostos i polítiques socials, però, precedit per la mobilització de l'11 de Setembre i les reaccions que ha desencadenat, parlant també d'aspiracions sobiranistes. Diu que l'única solució passa per les urnes i insta els diputats a sumar esforços en un moment, ha afegit, en què "la ciutadania ens demana que ens entenguem, que fem pinya i que unim voluntat i esforços més enllà de programes i sensibilitats".
 
El president considera que s'està davant d'una nova etapa política. Diu que el 80% del Parlament té clar que "no podem mantenir l'statu quo actual" i que "Catalunya sent afecte real per Espanya, se l'estima; però ja no confia en l'estat espanyol".

En la seva intervenció, Mas ha llançat un missatge d'unitat dirigint-se tant als que defensen poder decidir el seu encaix amb Espanya com a aquells que no en veuen la necessitat. A aquests últims, les minories segons el president, els ha dit que "no poden ni han d'obstaculitzar el camí que les majories han volgut emprendre". Al primers, els ha advertit que han de recórrer aquest camí fent que les minories no se sentin expulsades del projecte".

El president ha reiterat que votar és la solució i no un problema, com alguns volen fer veure. Confia que aquest moment arribi l'any que ve i que després, tots junts sense excepció, els que guanyin i els que no, hauran de construir Catalunya.

El moment de decidir

Un a un, Mas ha anat desgranant els esdeveniments, des de l'aprovació de l'Estatut de Catalunya el 2005 fins la Via Catalana, que han portat Catalunya fins al moment actual i s'ha preguntat si algú es pot sorprendre de ser on som. L'encaix ha deixat de ser possible en els termes que el "catalanisme plural l'ha buscat fins a èpoques ben recents", ha dit. Pel govern espanyol, "l'encaix només és possible si Catalunya renuncia a ser un subjecte polític amb identitat i entitat pròpia".
 
Per part del govern català, el full de ruta està dissenyat. "La consulta s'ha de celebrar el 2014, com està acordat al pacte de legislatura" Reitera que abans de final d'any es concretarà la data, la pregunta i el marc legal a utilitzar, atenent que n'hi ha cinc de possibles. "El meu objectiu és que això sigui pactat per totes les formacions favorables al dret a decidir", ha afegit amb la voluntat d'ampliar al màxim el suport a la consulta.
 
La seva idea és buscar també el consens de l'Estat. Sobre les negociacions amb Mariano Rajoy, el president diu que aprofitaran qualsevol escletxa de diàleg sempre que l'Estat accepti una consulta a Catalunya per conèixer la voluntat dels catalans.

El president també s'ha referit a la convocatòria d'eleccions plebiscitàries. "Estic disposat a utilitzar" aquest mecanisme "perquè el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur. No és la millor opció, segons Mas, "ni el que desitjo, però, com a últim recurs, estic disposat a utilitzar-lo si es pretén impedir el vot dels catalans".

Fre a les retallades amb l'esperança de revertir-les

El discurs del president Mas ha obert un Debat de Política General marcat també per la situació econòmica del país i la lluita contra la corrupció.
 
Sobre les finances públiques ha insistit que el 2014 no ni haurà noves retallades a les ja existents i ha anunciat que intentaran revertir les "decisions doloroses" a mesura que l'estabilitat pressupostària ho permeti, sense posar-hi data i desitjant que sigui el més aviat possible. En aquest sentit, ha anunciat que, si l'Estat compensa Catalunya per l'impost als bancs, retornarà als funcionaris i treballadors públics la paga extra.
 
La regeneració democràtica ha estat l'última qüestió a què s'ha referit el president. Ha fet una crida a la necessitat de restituir la confiança dels ciutadans en les seves institucions i ha assegurat que hi estan treballant, desgranant els passos ja fets i reconeixent que encara n'han de fer més.
 
El president ha acabat el discurs recitant el poema "M'han demanat que parli de la meva Europa" , de Salvador Espriu, en què el poeta expressava el 1959 la seva esperança en una integració a Europa.

L'hora de les valoracions

En acabar el seu discurs, Artur Mas ha rebut l'ovació des dels bancs de CiU i d'alguns diputats d'Esquerra, ha conversat amb Oriol Junqueras i ha rebut felicitacions diverses, la més apreciada, la de la seva esposa. Per acabar, més aplaudiments, ara en una reunió amb el grup parlamentari de CiU.

Després els diferents grups parlamentaris han anat desfilant pel faristol de la sala de premsa del Parlament per dir-hi la seva. De reaccions, n'hi ha hagut de tots els colors.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut