Una família gitana a l'aeroport Lille-Lesquin en una repatriació voluntària el 2010. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una família gitana a l'aeroport Lille-Lesquin en una repatriació voluntària el 2010. (Foto: Reuters)
París

Hollande demana als seus ministres que solucionin "a casa" les seves diferències sobre els gitanos romanesos

En els últims dies els titulars d'Interior, Habitatge i el primer ministre han discrepat públicament sobre la integració a França dels gitanos romanesos i búlgars. Tot i haver criticat les expulsions iniciades pel conservador Nicolas Sarkozy, l'executiu socialista ha continuat fent-les. La integració d'aquest col·lectiu preocupa el 77% dels francesos, segons un sondeig recent.

RedaccióActualitzat
El president de França, François Hollande, ha intentat acabar amb els desacords públics entre diversos dels seus ministres sobre la integració dels gitanos búlgars i romanesos. "Unitat, solidaritat i responsabilitat" són els eixos sobre els quals ha de funcionar el govern, ha apuntat Hollande durant la reunió del Consell de Ministres.

Segons ha explicat una portaveu del govern, Hollande ha dit al seu gabinet que la roba bruta ha de rentar-se a casa, en el sentit que les diferències han d'arbitrar-se "de manera interna pel president o pel primer ministre". D'aquesta manera, el president francès ha intentat acabar amb les discrepàncies entre el ministre de l'Interior, Manuel Vall, el cap de l'Executiu, Jean-Marc Ayrault, i la ministra d'Habitatge, l'ecologista Cécile Duflot.

Manuel Valls, que manté la quota de popularitat més alta del govern, va dir la setmana passada que els gitanos procedents de Romania i Bulgària, tret d'algunes excepcions, no s'integren i va defensar que els 20.000 membres d'aquesta comunitat continuessin sent expulsats.

Aquest discurs té el suport del 77% dels francesos, segons un sondeig recent. A més, manté la línia de la política de l'expresident conservador, Nicolas Sarkozy, que va ser molt criticat per l'oposició d'esquerres en convertir la qüestió dels gitanos a Europa de l'est en una de les seves prioritats. Sarkozy va ser criticat pel Vaticà, les Nacions Unides i la Comissió Europea pel desmantellament de campaments de gitanos i per la seva repatriació.

La llavors líder del Partit Socialista francès, Martine Aubry, també les va considerar "indignes". Ara, tres anys després i amb els socialistes al poder, la qüestió dels gitanos continua sent un problema que preocupa als francesos. Tot i les crítiques que va llençar l'esquerra contra Sarkozy, els socialistes han continuat amb les deportacions. Se n'han comptabilitzat 5.000 des de que el ministre Valls va arribar a Interior.

Les divergències fetes públiques entre els membres de l'executiu sorgeixen en un moment no gaire propici: queden cinc mesos per a les eleccions municipals i l'ultradretà Front Nacional guanya força als sondejos.  
Anar al contingut