Vinaròs

Uns informes de Shell advertien del risc sísmic però el gestor de Castor ho desmenteix

La petrolera Shell diu que té uns informes que recullen l'advertència que una explotació podria despertar l'activitat sísmica i, fins i tot, augmentar-ne la freqüència i la intensitat. L'empresa que gestiona el projecte Castor, però, ho desmenteix i assegura tenir informes de l'empresa Shell dels anys 80 on deien justament el contrari.

RedaccióActualitzat
Uns informes de la petrolera Shell i les dades recollides per l'Observatori de l'Ebre a partir dels anys 70, quan es va començar a extreure petroli del dipòsit, i fins a l'any 1998, confirmarien que ja hi havia hagut moviments sísmics a la zona i recollirien l'advertència que una explotació futura podria no només despertar un altre cop l'activitat sísmica, sinó augmentar-ne la freqüència i la intensitat. Així ho han assegurat fonts de la petrolera, unes afirmacions que han estat desmentides pel portaveu de l'empresa que gestiona el projecte Castor, Recaredo del Potro, en declaracions al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio. "Tenim informes de l'empresa Shell dels anys 80 que deien justament el contrari. Proposaven ells mateixos fer un magatzem de gas en el mateix lloc", ha assegurat Del Potro.

Sigui com sigui, la Plataforma en Defensa del Sénia ha acordat, en assemblea, presentar una denúncia davant la Fiscalia de Castelló i ha convocat per diumenge una gran mobilització a les Cases d'Alcanar per promoure el desmantellament de la planta.

La Guàrdia Civil s'ha desplaçat amb helicòpter a la plataforma marina i ha constatat que no hi ha cap activitat a la planta. Aquesta intervenció s'ha fet un cop la Fiscalia de Castelló ha obert una investigació per saber la causa dels terratrèmols.

Una altra nit de tremolors

En les últimes hores ha continuat l'activitat sísmica a la zona. Poc després de les deu del vespre s'ha registrat un terratrèmol de 3,1 graus a la costa del Montsià. Com en la resta d'ocasions, l'epicentre ha estat a dins del mar.

Els moviments sísmics s'han repetit durant la matinada, però han estat de magnitud inferior als 3 graus. En total, una vintena de terratrèmols que s'han mogut entre l'1,5 i els 2,2 graus a l'escala de Richter, segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional del Ministeri de Foment. L'últim sisme a la zona s'ha produït a les 5.53 al golf de València amb una intensitat d'1,5 graus.

Divendres, tres dels terratrèmols van superar els 3 graus a la costa de Castelló i les Terres de l'Ebre, sense danys i difícilment perceptibles per la població: un de 3,7 a tres quarts d'onze del matí, un de 3,5 graus poc més d'una hora més tard i un de 3,1 graus pocs minuts després de les deu de la nit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut