Madrid

Rajoy no cedirà en el rebuig a la consulta i només espera que Mas rectifiqui

El govern central i el PP han dissenyat una ofensiva sobiranista que passa per oposar-se rotundament a la consulta o el referèndum i a fer pedagogia contra el procés des de Catalunya. Rajoy tampoc preveu cap cessió ni explorar terceres vies.

RedaccióActualitzat
En el debat sobre l'encaix entre Catalunya i Espanya, la posició del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és ben clara: han de viure juntes, com "sempre". Rajoy ho ha repetit tantes vegades com l'hi han preguntat, però el president espanyol és conscient que per moltes declaracions que fa la realitat a Catalunya és que la tesi contrària hi fa forat.
 
Per contrarestar l'efervescència sobiranista latent des de la retallada de l'Estatut ara fa gairebé tres anys i mig, el govern espanyol i el mateix Partit Popular ha dissenyat una estratègia amb l'objectiu de desactivar el procés sobiranista. Es tracta, ras i curt, de fer veure que les aspiracions sobiranistes no tenen res a fer davant dels populars.
 
En unes altres paraules, l'ofensiva dissenyada pel PP vol deixar clar que, tot i la predisposició sense caducitat de Rajoy al diàleg amb Artur Mas, el president de la Generalitat i els ciutadans de Catalunya han de saber que no acceptaran mai la consulta o el referèndum d'autodeterminació.
 
Perquè tothom ho sàpiga, el president de l'executiu central vindrà a Catalunya quan la seva agenda li permeti en el marc d'una campanya que continuarà amb la visita al país de destacats dirigents populars. La iniciativa és reforçarà amb aparicions als mitjans de comunicació i amb l'elaboració d'informes sobre aspectes polèmics com les pensions o la presència a la Unió Europea.
 
Pensions i UE són dos dels grans arguments que s'esgrimeixen per mirar d'aigualir les reivindicacions d'independència. Es diu des de Madrid i es desdiu des de Barcelona que en una Catalunya independent les pensions perillarien. I es diu des de Madrid i es qüestiona des Barcelona que una Catalunya independent quedaria automàticament fora de la Unió Europea.
 
L'apel·lació a l'economia no és exclusiva de Gènova; també el Partit Popular de Catalunya s'ha alineat en més d'una ocasió en el discurs sobre les dificultats d'una Catalunya fora del sistema de pensions espanyol i fora del Fons de Liquiditat Autonòmic. La realitat d'aquests crèdits que Catalunya necessita rebre d'Espanya en forma de FLA serveixen d'arma política, però al mateix temps posen de manifest que el finançament català és millorable.
 
Així ho entén la presidenta del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, que aquest dilluns ha aixecat el dit a la reunió de l'executiva nacional del PP a Madrid per plantejar una "revisió profunda" del model que tingui en compte l'especificitat de Catalunya. O el ministre de l'Interior, el català Jorge Fernández Díaz, que defensa el principi d'ordinalitat. Però la resposta des de Madrid no es desvia gens ni mica de l'estratègia pensada i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal,  ha donat un cop de porta a la idea.
 
I és que en el decàleg de l'estratègia popular hi destaca, a més del no a la consulta, el rebuig a qualsevol cessió, com va quedar clar en els pressupostos presentats per a l'any 2014.
 
Així, el Partit Popular només preveu un sol desenllaç en el debat sobiranista que passa pels "gestos de grandesa" que Mariano Rajoy li reclamava a Artur Mas a finals de setembre des del Kazakhstan, és a dir, una rectificació de Mas.
 
Ni consultes, ni referèndums, ni el trencament del "cafè per a tothom", ni tan sols la tercera via amb què Rajoy es fa el desmenjat. L'estratègia que dissenya el PP i el govern central no preveu la possibilitat de sortides alternatives ni tampoc a reformar la Constitució, com li proposa el PSOE.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut