Barcelona

El govern xifra en més de 9.375 milions la "cronificació de l'actitud deslleial" de Madrid amb Catalunya

"Alguns en diuen fer el ploramiques, però per a mi és defensar els interessos dels nostres ciutadans", ha afirmat Homs en la roda de premsa posterior al consell executiu de cada dimarts, en què el govern ha fet pública la llista de greuges -"deslleialtats", en diu l'executiu- que ja fa dies que va explicar que estava elaborant. D'aquests 9.375 milions, 5.748 corresponen a deutes en inversions en infraestructures.

RedaccióActualitzat

La "deslleialtat" que, segons la Generalitat, pateix Catalunya per part del govern espanyol ja té xifra: 9.375,7 milions d'euros, una xifra que, segons el portaveu i conseller de Presidència, Francesc Homs, mostra una "cronificació" d'aquesta actitud "deslleial", i això comporta, segons ha afegit, contundent, una "conseqüència directa": "La vulneració del principi constitucional d'igualtat dels ciutadans pel simple fet del lloc on viuen."

"Alguns en diuen fer el ploramiques, però per a mi és defensar els interessos dels nostres ciutadans", ha afirmat Homs en la roda de premsa posterior al consell executiu de cada dimarts, en què el govern ha fet pública la llista de greuges que ja fa dies que va explicar que estava elaborant. L'informe està dividit en tres grans àmbits. El primer fa referència a les qüestions de llengua, cultura, valors socials i tot el que fa referència, ha dit el conseller, "a Catalunya com a nació". El segon fa referència a la part competencial. I finalment, el tercer, a qüestions pressupostàries.

Segons Homs, l'informe és "una fotografia real". "Fins i tot la senyora Sánchez-Camacho sap que això s'ha de canviar", ha afegit, i ha considerat que "hi pot haver diferents opinions sobre les vies de solució, però el diagnòstic és aquest". El govern enviarà l'informe a Madrid, i, quan al conseller Homs li han preguntat si serà un punt de partida per negociar, ha estat prou clar: "Fa molt temps que tenim demanada una reunió de la comissió bilateral i no hi ha manera."

Al darrere de tot plegat hi ha "el patiment d'un poble, que es pot anomenar "la cultura del peatge", ha assegurat, també, el portaveu, el mateix dia que s'ha sabut que la Generalitat rebrà 1.700 milions d'euros menys de l'Estat del Fons de Liquiditat Autonòmic.

Homs ha posat com a exemple -"gairebé caricatura", ha dit- de les "deslleialtats del govern espanyol les beques. Segons ha explicat, una sentència del Constitucional que es remunta al 2001 dóna la raó a la Generalitat respecte a una normativa de beques que Madrid va aprovar el 1994. Però, segons el conseller de Presidència, en aquests moments, "el més calent és a l'aigüera", i la conseqüència és que Catalunya ha deixat de rebre fins ara 120.000 beques.

Quantificació incompliments del govern espanyol, segons la Generalitat:

- Disposició addicional 3a i inversions: 5.748 milions d'euros

- Reducció ingressos finalistes de l'Estat: 672,6 milions d'euros

- Mesures de l'Estat amb augment de despesa: 1.715,2 milions d'euros

- Mesures de l'Estat que redueixen els ingressos: 1.239,9 milions d'euros

- TOTAL: 9.375,7 milions d'euros

 

El PP creu que CiU ha de demanar comptes a ERC

Davant de les llistes de greuges que arriben des de Catalunya, el PP ha replicat que si Artur Mas està insatisfet amb el model de finançament "a qui ha de demanar comptes és a ERC", que és qui "va aprovar aquest model" al costat del Partit Socialista quan governaven a Catalunya.

El portaveu del partit al Congrés, Alfonso Alonso, ha defensat el full de ruta "seriós" que se seguirà per reformar el finançament autonòmic. En concret, ha recordat que a finals d'any es publicaran les balances fiscals, que durant el 2014 s'abaixaran els impostos i que després es parlarà dels comptes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut