Un tècnic mesura el nivell de radiació a Fukushima (Reuters)
Un tècnic mesura el nivell de radiació a Fukushima (Reuters)
Tòquio

Les fortes pluges causen el desbordament d'aigua contaminada a la central nuclear de Fukushima

Nou cas de fuita d'aigua contaminada a la central nuclear de Fukushima. Les fortes pluges que han caigut a la zona han desbordat els dipòsits on s'emmagatzema. Aquest dilluns, experts de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica presenten les conclusions de la situació a la planta. De moment, l'organisme avala la seguretat dels aliments a Fukushima perquè els que es comercialitzen han passat controls de radiació.

RedaccióActualitzat

Les fortes pluges que han afectat la central nuclear de Fukushima han provocat el desbordament de l'aigua contaminada dels dipòsits on s'emmagatzema el líquid radioactiu. L'operadora de la planta, TEPCO, calculava que caurien entre 30 i 40 mil·límetres d'aigua de pluja a la zona, però finalment van arribar als 127 mil·límetres. Això ha fet que fallessin els mecanismes previstos per eliminar aquesta aigua.

Segons els tècnics, el líquid analitzat supera 24 vegades el màxim de radiació permesa. De moment, però, no se sap quina quantitat d'aigua s'ha desbordat ni si s'ha filtrat al Pacífic. En tot cas, un portaveu de la planta nuclear ha informat que no descarten que hi hagi hagut una filtració a l'oceà.

Aquest nou problema a Fukushima arriba quan fa just un mes que diversos errors humans ja van provocar fuites massives d'aigua contaminada i nous vessaments al mar.

Precisament aquest dilluns, experts de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica han de presentar les conclusions dels seus estudis sobre la situació a la central nuclear. L'accident de Fukushima de fa dos anys va ser la pitjor catàstrofe nuclear des de Txernòbil, el 1986.

D'altra banda, l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica avala la seguretat dels aliments a Fukushima.

Els experts internacionals asseguren en un informe preliminar que els productes que es comercialitzen als mercats són segurs perquè han passat controls de radiació.

 

Anar al contingut