El primer ministre, Jean-Marc Ayrault, i el president François Hollande.
Ayrault i Hollande consideren que l'escàndol de l'espionatge s'ha d'incorporar a l'agenda de la cimera europea. (Foto: Reuters)
París/Washington

El govern francès vol plantejar a la cimera europea el suposat espionatge dels Estats Units

França té la intenció de plantejar l'escàndol del suposat espionatge massiu dels Estats Units durant la cimera de Brussel·les de dijous i divendres. El govern francès afirma que el cas afecta no només el seu país sinó també Europa. Des de Washington, el cap dels serveis d'espionatge nord-americans assegura que les informacions publicades a "Le Monde" sobre les activitats de l'agència de seguretat són inexactes i enganyoses.

RedaccióActualitzat
El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, ha afirmat que el govern té la intenció d'introduir a l'agenda de la cimera de la UE de demà dijous i divendres el suposat espionatge dels Estats Units als seus aliats europeus. Ayrault qualifica de "greus" i "impactants" les informacions publicades al diari "Le Monde", en què s'assegura que l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) nord-americana va espiar ciutadans francesos. El primer ministre ha assenyalat al Parlament que Europa necessita unir-se per negociar amb els Estats Units: "No es tracta només d'una qüestió francesa. Afecta Europa", i ha afegit: "Necessitem protegir-nos i hem de reclamar que s'estableixin noves regles."

Washington vol treure importància a les revelacions de "Le Monde". El director dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units, James Clapper, ha assegurat que les informacions publicades pel rotatiu sobre l'espionatge nord-americà a França són inexactes i enganyoses. Clapper, que no ha precisat en quin punt són errònies, ha dit que només recopilen informació per protegir-se ells i els seus aliats, com fan tots els països.

Les declaracions arriben hores després que el diari francès ampliés l'escàndol d'espionatge amb noves dades. Apunta que les ambaixades de França a Washington i a l'ONU també van ser objecte de seguiment. Segons els documents extrets per l'extècnic de la CIA Edward Snowden, es van piratejar els ordinadors de les dues legacions per saber quines posicions tenien, sobretot respecte a les sancions a l'Iran.

Mentrestant, Mèxic ha anunciat una investigació exhaustiva sobre l'espionatge que li hauria fet els Estats Units l'any passat i ha convocat el seu ambaixador.

 

Anar al contingut