Imatge d'arxiu de Duran i Lleida xerrant amb Sáenz de Santamaría al Congrés. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de Duran i Lleida xerrant amb Sáenz de Santamaría al Congrés. (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol admet que "està arrencant" el diàleg amb la Generalitat però exclou la via de la consulta

Soraya Sáenz de Santamaría confirma que el diàleg "està arrencant", però considera que la consulta és il·legal perquè, diu, queda fora del que estableix la Constitució. La vicepresidenta espanyola destaca la relació "fluida" de l'executiu popular amb el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, i destaca que tots dos defensen la "via de l'entesa".

RedaccióActualitzat

Hi ha diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat per afrontar els "problemes" d'aquesta última, però queda fora d'aquesta via la consulta independentista que defensa l'executiu català. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat que el diàleg "està arrencant", com va avançar Josep Antoni Duran i Lleida, però ha considerat que la consulta és il·legal perquè, diu, queda fora del que estableix la Constitució.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha rebutjat presentar ara cap pla alternatiu a la proposta sobiranista, amb l'argument que tot just ha començat a caminar el diàleg.

Segons ha explicat, hi ha contactes de diversos membres del govern espanyol "amb diversos membres de la Generalitat.

La ministra de la Presidència i portaveu de l'executiu del PP ha admès que el govern espanyol té una relació "fluïda" amb Josep Antoni Duran i Lleida, "perquè la proximitat i la coincidència constant al Congrés també ajuda". A més, ha destacat que el portaveu de CiU al Congrés també defensa la "via de diàleg i entesa".

L'elogi a Duran té lloc després que el mateix portaveu de CiU va alertar Mariano Rajoy que, si no feia res, tard o d'hora es trobarà amb una declaració unilateral d'independència, i la setmana que el PSC s'ha desmarcat del PSOE al Congrés i s'ha abstingut en la votació d'una moció que proclama que el dret a decidir és de tot Espanya.

En canvi, Sáenz de Santamaría no ha volgut opinar sobre les paraules d'un dels pares de la Constitució i exportaveu de CiU a la cambra, Miquel Roca, que va afirmar que cap article de la Constitució impedeix la consulta.

 

Anar al contingut