París

Arafat podria haver estat enverinat amb poloni radioactiu, segons revela l'informe forense

L'informe d'un equip de forenses suïssos revela que s'han trobat nivells de poloni 210 radioactiu al cos del rais palestí 18 vegades superiors al que és habitual. Experts citats per la cadena de televisió Al-Jazeera afirmen que estan segurs en un percentatge del 83% que Arafat va ser enverinat i consideren "de forma moderada" que el poloni va ser la causa de la mort.

RedaccióActualitzat

La mort del president palestí Yasser Arafat hauria estat produïda per enverinament amb poloni radioactiu, segons l'informe dels forenses suïssos contractats pel govern palestí per analitzar les restes del rais. De fet, a les mostres preses al cos del líder palestí s'han trobat nivells de poloni 210 radioactiu 18 vegades superiors al que és habitual.

Els experts citats per la cadena de televisió Al-Jazeera afirmen que estan segurs en un percentatge del 83% que Arafat va ser enverinat amb poloni i consideren "de forma moderada" que aquest element va ser la causa de la mort. Al-Jazeera també cita Dave Barclay, expert britànic en medicina forense, que apunta que, amb aquests resultats, està "completament convençut" que el líder palestí va ser enverinat.

L'informe, de 108 pàgines, indica que es van trobar alts nivells de poloni a les costelles i la pelvis d'Arafat, a més de la terra sobre la qual es va col·locar el cadàver del rais.

La viuda denuncia "un assassinat polític"

Després de rebre els resultats de les proves, la viuda d'Arafat, Suha, ha declarat: "Estem revelant un veritable crim, un assassinat polític". Suha Arafat ha afegit que el seu marit "no estava malalt" i que aquest informe "respon a totes les nostres preguntes". La viuda del rais va ser qui va denunciar al juliol del 2012 que un complot va acabar amb la vida del seu marit.

El mausoleu d'Arafat a Ramallah va ser obert al novembre passat per prendre mostres del cos. L'informe de l'Institut de Radiació Física de l'Hospital Universitari de Lausana revela que els forenses han trobat un nivell letal de Poloni 210 al cos del líder palestí, segons informa la cadena de televisió Al-Jazeera, que ha tingut accés al document elaborat a partir de l'exhumació del cos.

L'informe mèdic de l'hospital de París on va morir el rais palestí el 2004 als 75 anys constatava alteracions a la sang després que tingués un vessament, un fet que ha fet créixer les sospites per la seva mort. Els alts nivells de poloni radioactiu reforcen la hipòtesi que fos víctima d'un enverinament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut