Barcelona

El fred arriba amb un temporal de neu, vent, pluja i mala mar que enfarina el sud de Catalunya

El fred ha arribat després d'una tardor càlida i ho ha fet amb pluja, vent, mala mar i neu a cotes baixes. Protecció Civil alerta també del fort onatge

A Agramunt hi ha 340 abonats sense llum. A Barcelona ha caigut un llamp en un edifici del carrer de Balmes que ha provocat un petit incendi.

RedaccióActualitzat

El fred ha arribat després d'una tardor càlida i ho ha fet amb pluja, vent, mala mar i neu a cotes baixes. Un temporal ha escombrat el país i ha deixat més de mig miler de trucades al telèfon d'emergències - el 112 - per danys. A Barcelona, un llamp ha causat un petit incendi. A Agramunt hi ha 800 persones sense llum.

El temporal ha obligat a activar l'alerta pel risc de nevades, onatge, vents i pluja. Les alertes continuen activades, tot i que els riscos han anat remetent, segons els últims avisos del Servei Meteorològic de Catalunya. El perill principal ara és l'estat de la mar. Hi ha la previsió d'onades de més de quatre metres a gairebé tot el litoral.

Per aquest diumenge, Protecció Civil demana precaució pel fort onatge, el vent i les pluges que poden arribar a ser intenses. Es desaconsella totalment acostar-se a espigons o creuar rieres.

El vent fa volar cartells i arrenca teulats

Durant gran part del dia, el vent ha causat molts problemes, especialment a les comarques de Barcelona. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els registres de vent més destacats es donen a l'Observatori Fabra de Barcelona -90 km/h- i al Port del Compte -90 km/h.

Barcelona ha activat a quarts de deu del matí el seu pla municipal per temporals com el d'avui. A la ciutat comtal, el vent ha tirat a terra una tanca publicitària de grans dimensions al camp de futbol Agapito Fernández, al costat de la Ronda Litoral, mentre s'hi jugava un partit infantil. No hi ha hagut ferits.

També un llamp ha originat un petit incendi en un edifici del carrer Balmes de Barcelona que no ha fet ferits.

A Sabadell, el fort vent ha aixecat la teulada d'un bloc d'edificis a la Ronda Santa Maria. Protecció Civil manté en fase d'alerta, el Procicat per fort vent

La neu emblanquina el sud del país

La neu ha fet acte de presència aquest dissabte al matí força més avall del previst i per sobre dels 400 metres ja s'ha vist floquejar en nombroses poblacions de Ponent i de les Terres de l'Ebre.

Com estava previst, la neu ha caigut a Prades, al Baix Camp, a gairebé 1.000 metres. Les carreteres fins aquesta població han estat netejades per les màquines llevaneu. En cotes inferiors, la neu ha sorprès els habitants de Vinaixa a les Garrigues, a 480 metres, o Vallclara, a la Conca de Barberà, a 600, on hi ha hagut una enfarinada.

Els gruixos ja han estat més importants a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues, a 670 metres. A Vilanova de Prades, a la Conca de Barèra, a 890 metres, hi ha un gruix de 5 centímetres de neu.

La circulació entre els nuclis de les muntanyes de Prades, la Serra la Llena o el Montsant ha estat complicada per les carreteres.

Compte amb la mar: INUNCAT per inundacions i fort onatge

A altres punts del país, les precipitacions han caigut en forma de pluja. Els aiguats han estat intensos, però no han provocat problemes greus. La principal afectació és a Agramunt, a l'Urgell, on uns 800 abonats s'han quedat sense llum. La companyia ha anat recuperant el servei i ara encara queden 340 abonats sense subministrament.

Pel que fa a l'estat del mar, hi ha activada l'alerta del Pla Inuncat pel temporal de mar, que es mantindrà les pròximes hores i que al litoral central ha arribat a aixecar onades de cinc metres. Diumenge, es preveu que el temporal anirà de baixa però encarà afectarà les comarques del litoral de Girona i Barcelona fins a les dues de la matinada de dilluns.

Pel que fa a la pluja, es preveu un episodi d'intensitat i acumulació a les Terres de l'Ebre i el litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona, amb excepció de l'Alt i Baix Empordà, on es pot superar el llindar d'intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts. D'altra banda, es podrà superar el llindar d'acumulació de pluja de 100 l/m2 en 24 hores a tot el prelitoral, amb l'excepció de l'Empordà.

Talls ferroviaris i de carreteres

El mal temps ha obligat a tallar la C-44 entre Vandellòs i Tivissa durant unes hores i la neu caiguda ha obligat a fer servir les cadenes en diferents carreteres locals, com la C-242, la T-330, la T-702 o la T-713.

Més enllà de les incdiències viàries, el temps ha afectat també el trànsit ferroviari. A Calella, la caiguda d'un arbre a la via del tren ha tallat durant unes hores la circulació entre Pineda i Sant Pol dels trens de la línia R1 i ha obligat a establir un servei alternatiu per carretera. La mateixa solució s'ha activat a partir de migdia entre les estacions de Marçà, Falset i Reus, que s'han hagut de connectar per autobús durant unes hores per incidències a les instal·lacions de la línia R15.

Entre Sants Estació i el Prat de Llobregat, els trens han circulat per una sola via per la caiguda d'un llamp. Les condicions meteorològiques per vent, pluja o fins i tot neu també ocasiones retards a altres línies, alguns d'ells de gairebé una hora. Ara tot el servei funciona amb normalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut