Així és com els científics de la NASA creuen que hauria pogut ser el planeta Mart.
Així és com els científics de la NASA creuen que hauria pogut ser el planeta Mart.
Washington

La NASA envia una sonda a Mart per esbrinar per què aquest planeta va perdre l'atmosfera

La NASA envia aquest dilluns una sonda espacial a Mart per investigar com va deixar de ser semblant a la Terra i es va convertir en un planeta àrid i fred. El coet Atlas 5 llançarà la càpsula Maven, en una missió destinada a descobrir com Mart va perdre l'atmosfera. La informació d'aquesta sonda pot ajudar a anticipar el futur del nostre planeta o a avaluar les possibilitats de portar vida més enllà de la Terra.

RedaccióActualitzat

Els científics de la NASA volen saber quines van ser les causes que van fer que Mart deixés de tenir atmosfera per convertir-se en un planeta com el que és ara. Esbrinar què va passar és l'objectiu del satèl·lit Maven, acrònim anglès d'"atmosfera de Mart" i "evolució volàtil". Aquest giny s'enlairarà aquesta tarda a Cap Canaveral, a Florida. El coet Atlas 5 el portarà fins a l'espai exterior i un cop allà començarà un viatge de deu mesos fins a Mart. Quan hi arribi orbitarà al voltant del planeta recollint dades de l'atmosfera que permetin entendre com va passar de ser un lloc càlid i humit, amb unes condicions semblants a les de la Terra per a l'existència de vida, a un lloc inhòspit.

Per Michael Meyer, cap d'investigació sobre Mart de la NASA, "en algun moment, Mart va ser apte per a la vida microbiològica, però, avui, aquest planeta és fred, és sec, i volem saber què va passar". Bruce Jakosky, investigador principal del projecte Maven, explica: "A mesura que comencem a descobrir més i més planetes fora del sistema solar, i en veiem de semblants a la Terra, ens preguntem si hi podria haver vida. Volem entendre què fa habitable un planeta i què el torna inhabitable".

Quan el Maven arribi al Mart, al setembre, s'afegirà a tres ginys espacials més, un d'europeu i un altre de nord-americà, que ja hi treballen recollint dades. Un satèl·lit indi s'espera que arribi a Mart aproximadament en les mateixes dates. El Maven se centrarà en l'estudi de l'atmosfera exterior, i el satèl·lit indi, en la recerca de rastres de metà, un possible indici de vida.

Anar al contingut