El símbol de l'euro davant la seu central del BCE, a Frankfurt. (Foto: Reuters)
El símbol de l'euro davant la seu central del BCE, a Frankfurt. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El BCE i Brussel·les alerten la banca espanyola de l'efecte de comprar deute públic en comptes de fer crèdit a les empreses

El Banc Central Europeu i l'executiu comunitari alerten que l'aixeta del crèdit continua tancada i es començarà a reobrir al llarg del 2015, tot i que no per a les pimes. Les dues institucions adverteixen que, si s'ofega l'economia real, es pot posar en perill la lenta recuperació econòmica.

RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu i l'executiu comunitari alerten que l'aixeta del crèdit de la banca espanyola continuarà tancada el 2014 i es començarà a reobrir al llarg del 2015, tot i que no per a les pimes. Tant la Comissió Europea com el BCE han alertat que, tot i que la situació de la banca ha millorat després del rescat, el crèdit continua sense fluir. I el motiu és que els bancs espanyols prefereixen comprar deute públic que no pas prestar diners al sector privat.

Amb aquesta estratègia, que és menys arriscada i els permet obtenir diners més barats, els bancs han aconseguit obtenir beneficis durant la primer meitat del 2013. Aquest camí, però, té el risc que l'ofec de l'economia real acabi posant en perill una recuperació que va a pas de tortuga.

La Comissió i el BCE, una de les institucions que forma part de la troica juntament amb l'FMI i la UE, admet que el sector bancari d'Espanya ha fet els deures però pensen que encara és vulnerable. Entre els riscos que afronta hi ha la lenta sortida de la recessió, la morositat, un nivell elevat d'endeutament i les proves de resistència a què s'han de tornar a sotmetre els bancs.

Totes aquestes idees apareixen al quart informe de Brussel·les i el BCE sobre el rescat bancari. L'Eurogrup va acordar dijous passar posar fi a aquest rescat sense cap ajuda addicional quan acabi, al gener. El rescat ha costat 41.300 milions d'euros.

Anar al contingut