Berlín

El nou govern de Merkel es basarà en la consolidació fiscal, el reforçament del benestar i la millora de la justícia social

El pacte del nou govern de la CDU i l'SPD es basa en la consolidació fiscal, el reforçament del benestar i la millora de la justícia social, segons ha dit la cancellera, Angela Merkel.

RedaccióActualitzat
Torna la "große Koalition", la "gran coalició", a Alemanya, després d'una llarga nit de negociacions. Poc després de les 5 de la matinada, els conservadors (CDU/CSU), encapçalats per la cancellera Angela Merkel, han arribat a una entesa amb els socialdemòcrates (SPD) per governar en coalició als pròxims quatre anys.

La consolidació fiscal, el reforçament del benestar general i la millora de la justícia social són els tres eixos del nou govern, segons ha apuntat la cancellera. Merkel ha dit, durant la presentació pública de l'acord, que la base de la legislatura és "assegurar el futur d'Alemanya" i ha remarcat la importància de reduir els deutes, crear llocs de treball, avançar en la reforma energètica i augmentar les inversions en educació, investigació i infraestructures.

Entre els deu punts del pacte de govern destaca que el salari mínim interprofessional de 8,5 euros l'hora que exigia l'SPD i que s'aprovarà per llei el 2015. Tot i això, els agents socials podran acordar un període de transició de dos anys. Altres aspectes pactats són la millora de les pensions més baixes i la possibilitat de jubilar-se a partir dels 63 anys. També es permetrà que els fills dels immigrants nascuts al país tinguin la doble nacionalitat.

Els compromisos entre conservadors i socialdemòcrates estan valorats en 23.000 milions d'euros. Angela Merkel ha posat com a condició que els diners s'aconsegueixin sense haver d'apujar els impostos i sense augmentar el deute.

Les primeres converses entre el CDU i l'SPD van començar a mitjans del mes passat, poc després de les eleccions que Angela Merkel va guanyar fregant la majoria absoluta, però van avançar lentament. Ara caldrà que la militància de l'SPD doni el vistiplau als acords. Això serà a mitjans de desembre. Si, com sembla, finalment es torna a fer la gran coalició, Merkel podria ser investida pel Bundestag el 17 de desembre. Seria la segona vegada que Merkel pacta amb el principal partit de l'oposició. Ja ho va fer durant la seva primera legislatura al poder, entre el 2005 i el 2009. A la segona legislatura, el pacte va ser amb els liberals.

A les eleccions del 22 de setembre, la CDU d'Angela Merkel va obtenir el 41,5% dels vots i es va quedar a cinc escons de la majoria absoluta. Els socialdemòcrates van rebre el 25,7% dels vots.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut