Kíev

Policia i manifestants s'enfronten als carrers de Kíev en una protesta que amenaça de convertir-se en revolta popular

Milers d'ucraïnesos ocupen els carrers de Kíev per reclamar al govern de Nikolai Azárov i al president Víktor Ianukòvitx que pleguin després d'haver-los robat el somni europeu per acostar-se a Rússia. Tot i ser una protesta majoritàriament pacífica, alguns dels manifestants s'han enfrontat a la policia i han intentat ocupar edificis oficials. L'oposició fa crides a la calma i el govern estudia decretar l'estat d'excepció.

RedaccióActualitzat

El pols entre l'oposició d'Ucraïna, que vol un acord d'associació amb la Unió Europea, i el govern pro-rus del país amenaça de convertir-se en una revolta popular. Esperonats pels partits opositors i la repressió policial d'aquests dies, milers de persones han desafiat la prohibició governamental i ocupen els carrers de Kíev en una manifestació molt tensa i de desenllaç imprevisible.

Tot i ser una protesta majoritàriament pacífica, un grup de manifestants s'han fet forts a l'interior de l'ajuntament després d'entrar-hi trencant els vidres de les finestres. També han intentat assaltar diversos edificis oficials, com la seu presidencial. Aquí, els opositors han fet dos intents de vèncer el nombrós cordó policial amb una excavadora. Finalment, però, els agents els l'han arrabassada.

S'han tornat a veure empentes, cops i gasos lacrimògens. Els enfrontaments amb la policia han fet, segons dades oficials, més de 200 ferits en tots dos bàndols.

 


Amb calma però sense pausa

Davant aquesta situació, els líders opositors han fet una crida a la calma. Des de la simbòlica plaça de la Independència, escenari fa gairebé una dècada de la Revolució Taronja, han demanat als milers de persones que l'omplen de forma pacífica que evitin les provocacions i respondre-les. Són mig milió de persones, segons els impulsors; 150.000, segons el ministeri de l'Interior.

L'oposició, però, es manté ferma i assegura que les mobilitzacions continuaran fins a la caiguda del govern de Nikolai Azárov i del president del país, Víktor Ianukòvitx.

El govern, en màxima alerta

El president Víktor Ianukòvitx, cada cop més criticat no només al carrer, sinó també per Washington i Brussel·les, s'ha vist obligat a apaivagar els ànims. Ianukòvitx ha declarat que Ucraïna farà tot el que estigui a la seva mà per estrènyer relacions entre el seu país i la Unió Europea. Un gest que ningú sembla disposat a creure després de decidir donar l'esquena al procés d'integració amb la Unió Europea i, en canvi, firmar un tractat de lliure comerç amb Rússia.

El que sí que sembla més creïble és la imminent declaració de l'estat d'excepció. Ianukòvitx s'ha reunit d'urgència amb els seus més estrets col·laboradors als afores de la capital per estudiar aquesta mesura davant els disturbis cada cop més violents dels últims dies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut