Jaume Matas arribant a l'Audiència de Palma, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Jaume Matas arribant a l'Audiència de Palma, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Palma

Matas va demanar a un hoteler que contractés la seva dona "com faria qualsevol pare de família"

L'expresident de les Illes Balears compareix per segon cop davant la justícia acusat de corrupció per un presumpte suborn dins el "cas Palma Arena". La justícia vol aclarir si va pressionar l'empresari Miquel Ramis perquè contractés la seva dona com a relacions públiques, però sense que hagués d'anar mai a treballar.

RedaccióActualitzat

L'expresident de les illes Balears Jaume Matas ha admès davant del jutge que va demanar a l'empresari hoteler Miquel Ramis que contractés la seva dona, però ha remarcat que va fer-ho "com a amic" i no pas aprofitant-se del seu càrrec. Matas ha comparegut aquest dilluns davant d'un jurat popular per donar explicacions sobre aquest presumpte cas de suborn. És la segona vegada que seu al banc dels acusats, ara per una peça separada del "cas Palma Arena".

El fiscal acusa Matas d'haver pressionat l'empresari, propietari de l'hotel Valparaíso, perquè l'any 2007 contractés la seva dona com a relacions públiques amb un sou d'uns 3.000 euros el mes, amb pagues dobles, sense que ella hagués de treballar.

L'exdirigent autonòmic del PP ha explicat que es va adreçar a Ramis amb una sola motivació. "Com faria qualsevol pare de família: anar a un amic i demanar-li feina". Matas ha explicat que l'hoteler "mai no m'ha demanat res" i ha destacat que els uneix l'amistat. "Cada any celebràvem matances junts, la meva dona anava amb ell en vaixell i hem passat nits de Cap d'Any junts", ha remarcat.

En aquesta ocasió, el fiscal anticorrupció Pedro Horrach demana una condemna de 100 euros diaris durant 3 mesos (9.000 euros) per a Matas i retornar els més de 42.000 euros que la seva dona va rebre de l'hotel.

En el seu escrit, indica que l'acusat va trucar a l'hoteler i li va demanar que contractés la seva dona com a relacions públiques per 3.000 euros al mes sense que ella hagués de passar mai per l'hotel.

L'empresari, en l'hotel del qual s'havien organitzat nombrosos actes del PP balear, que presidia Matas, "es va sentir compromès i pressionat", segon el fiscal, i va accedir a la demanda del polític, tot i que era conscient que la dona de l'expresident no faria cap mena de tasca.

En l'inici de la vista oral, el fiscal anticorrupció ha assegurat que, en l'última legislatura de Matas, els polítics eren "semidéus que es van oblidar de servir els ciutadans". La intervenció del fiscal ha estat contundent: "Cotxes elegants embussaven els carrers de Palma, hi havia actes oficials continus, els nostres representants estaven envoltats de seguicis de pells i es va construir grans infraestructures: el metro, probablement el més deficitari del món, i el velòdrom Palma Arena, malson per als actuals governants".

I ha afegit que Matas va exigir a l'hoteler Miquel Ramis "no un contracte, sinó un regal. I no pas "un bolígraf o una gorra" sinó regals que "generen deutes, esclavitzen i sotmeten el que rep i dona" perquè l'empresari es veu obligat a prestar-s'hi si no vol que el fiquin "a la llista negra de no rebre més contractacions".

En la vista davant del tribunal del jurat per aquest cas declararan l'acusat, la seva dona, l'empresari i fins a una vintena de testimonis més.

L'expresident balerar ja va ser condemnat a 6 anys de presó per malversació, prevaricació i tràfic d'influències per una altra peça del "cas Palma Arena", però el Suprem li va rebaixar la pena a 9 mesos, cosa que va fer que l'expresident popular de les Balears eludís la presó.

Anar al contingut